Zuivelproducten helpen jonge vrouwen bij tekort aan voedingsstoffen
Veel jonge vrouwen hebben tekorten aan essentiële nutriënten omdat ze weinig of geen zuivelproducten en rood vlees gebruiken. Dat brengt hun gezondheid mogelijk in gevaar, zeggen verschillende voedingswetenschappers.
Het gaat om de helft van de vrouwen tussen de 11 en 18 jaar die te weinig magnesium en ijzer binnen krijgen, stelt Ian Givens, professor voedingsleer en directeur van het Institute for Food, Nutrition and Health van de Universiteit van Reading. Volgens het bericht van Vilt heeft een kwart van de jonge vrouwen ook tekorten aan zink, calcium en jodium.
Zuivelproducten ‘slecht voor planeet’
Jonge vrouwen lopen volgens Givens meer risico op tekorten aan essentiële nutriënten omdat ze vatbaarder zijn voor de boodschap dat zuivel en rood vlees slecht zijn voor de planeet. Ze volgen daardoor vaker vegetarische of veganistische diëten dan mannen.
Producenten van plantaardige melk en vleesvervangers kennen ondertussen de gevaren en voegen nu onder andere calcium toe. “Maar dat helpt weinig”, zegt Theo Niewold, professor Voeding en Gezondheid aan de KU Leuven. “Het lichaam neemt dat toegevoegd calcium veel minder goed op dan in biologische vorm. Mijn raad is dus ook: drink in je jeugd maar flink veel dierlijke melk.”
Voldoende calcium basis voor ontwikkeling
“We zitten in een situatie die zonder precedenten is op vlak van voeding, we gaan de uitkomsten hiervan pas ver in de toekomst kennen”, zei Givens op een studiedag over alternatieve eiwitten. “De tienerjaren van jonge vrouwen zijn absoluut cruciaal voor de ontwikkelingen van hun beenderstelsel, daar wordt het fundament gelegd voor sterke beenderen op latere leeftijd.”
Niewold sluit zich aan bij zijn Britse collega: “Givens wijst vooral vrouwen op het gevaar van plantaardige melk, omdat er te weinig calcium in zit. Dat calciumtekort zal vrouwen op latere leeftijd parten spelen. Hoe ouder we worden, hoe sneller onze botten ontkalken en dus hoe brozer ze worden. Bij vrouwen gaat de ontkalking veel sneller dan bij mannen. Daarom moeten zij in de groei-jaren zoveel als mogelijk calcium innemen.”
Tekort aan jodium
Vrouwen in alle leeftijdsgroepen lopen meer risico op tekorten dan mannen. Volgens de National Diet and Nutrition Survey kreeg slechts 2 procent van de mannen minder dan de aangeraden hoeveelheid ijzer binnen. Ook jodiumtekort is een aandachtspunt. Dat mineraal element is essentieel voor de ontwikkeling van foetussen en melk en het is de belangrijkste bron van jodium voor de meeste mensen. Er zijn heel weinig plantaardige alternatieven.
Milieu-impact voeding
Er moet in de toekomst volgens Givens meer gekeken worden naar de milieu-impact van voeding op basis van het aantal essentiële nutriënten dat ze leveren. Uit een apart onderzoek van de Food Standards Agency (FSA) blijkt dat bij mensen die zeggen dat ze labvlees of insecten zouden eten, de milieu-impact van vlees de belangrijkste reden is.
Lees ook: Fooditive wil koemelk in zuivel vervangen door veganistische caseïne