Arla Foods lanceert Klimaatcheck voor melkveehouder

‹ Terug naar overzicht

Arla Foods lanceert Klimaatcheck voor melkveehouder

Geplaatst op:

Arla Foods lanceert vanaf januari een klimaatcheckprogramma voor haar 9.900 melkveehouders in zeven Europese landen. Deze Klimaatcheck gaat van start voor zeventig bedrijven in Nederland, 667 in België, 1.750 in Duitsland en tweehonderd in Luxemburg. 

Melkveehouders krijgen als stimulans voor deelname aan het nieuwe programma in 2020 1 cent per kilo melk extra uitbetaald.  De coöperatie wil met de Klimaatcheck  jaarlijks 3 procent van de CO2-uitstoot terugdringen. Het uiteindelijke doel is 30 procent minder CO2 produceren in 2030 en in 2050 volledige klimaatneutraliteit bereiken.

Arla zet tevens digitale datasets op met klimaatgegevens van de zuivelindustrie waarmee de bedrijven hun klimaatbalans continu kunnen verbeteren. 

Arla Foods Klimaatcheck: centrale rol melkveehouderij 

Melkveehouderijen spelen een centrale rol in het programma van Arla Foods. Een groot deel van de totale uitstoot in de waardeketen van zuivelproducten is van deze bedrijven afkomstig.  

In de eerste stap van de Klimaatcheck leggen melkveehouders hun individuele bedrijfsgegevens – zoals het aantal dieren, huisvesting, melkvolumes, energie- en brandstofverbruik en hernieuwbare energieproductie – vast op een digitaal platform.

In een tweede stap worden de gegevens gecontroleerd door een externe adviseur die verbeteringen voorstelt en specifieke maatregelen ontwikkelt. Met de gegevens uit de datasets kunnen melkveehouders de eigen activiteiten verbeteren,  onder meer door benchmarking. 

Klimaatcheck: wereldwijde standaardtool

De Klimaatcheck, een wereldwijde standaardtool die volgend jaar in zeven Europese landen wordt ingevoerd, is een vervolg van de tool die de coöperatie in 2013 bij haar leden in Denemarken introduceerde. Arla-melkveehouders waren daarvoor al actief in het verminderen van de CO2-uitstoot. Ze brachten tussen 1990 en 2015 de uitstoot al met 24 procent terug. De Klimaatcheck hanteert de internationaal geaccepteerde methode van de International Dairy Federation om de CO2-voetafdruk van melkveehouderijen te meten.

Data beschikbaar in loop van 2020

De data uit de Klimaatcheck van de 9.900 Europese melkveehouderijen komen in de loop van 2020 beschikbaar. De informatie van de bedrijven,  jaarlijks goed voor productie van 14 miljard liter melk, vormt de basis voor analyse, benchmarking en kennisdeling tussen de Arla-boeren.