Belgische zuivelsector vordert met duurzaamheid

‹ Terug naar overzicht

Belgische zuivelsector vordert met duurzaamheid

Geplaatst op:

De Belgische zuivelsector maakt geleidelijk vorderingen in haar inspanningen om te verduurzamen. De sector heeft in tien jaar tijd de CO2-uitstoot per 1.000 kilo melk met 37 procent teruggebracht. 

Dit leidde echter tot slechts een vermindering van 2 procent in de totale uitstoot van de Belgische zuivelindustrie. De oorzaak is dat de bedrijven na de afschaffing van de Europese melkquotering meer melk zijn gaan verwerken, zo staat er in het Factbook 2019 ‘Naar een duurzame zuivelsector in Europa’ van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam). 

Duurzaamheidsinspanningen Belgische zuivelsector

Het factbook geeft een update over de duurzaamheidsinspanningen van de Belgische zuivelindustrie. Sinds 2014 monitort de sector de vooruitgang in de keten.  

Duurzame energie

Enkele andere resultaten uit het factbook zijn: 30 procent van de melkveehouders produceert zelf duurzame energie, voornamelijk via zonnepanelen en windmolens en uit mest met een pocketvergister. Verder gebruikt 41 procent van de melkveehouders  alternatieve waterbronnen, zoals regen- of oppervlaktewater en 56 procent van de bedrijven voert nevenproducten van de voedingsindustrie. Van de Belgische bedrijven zet 57 procent in op een verzorgde bedrijfsomgeving en een  milieuvriendelijkere afvalverwerking.