‘Consument moet kiezen voor Nederlandse Goudse met keurmerk’

‹ Terug naar overzicht

‘Consument moet kiezen voor Nederlandse Goudse met keurmerk’

Geplaatst op:

De Nederlandse kaassector start een campagne om consumenten voor Nederlandse Goudse kaas met het Gouda Holland-keurmerk te laten kiezen. Nederlanders eten bij voorkeur het Nederlandse product, terwijl Goudse kaas echter niet altijd uit eigen land komt.

Daarom start de kaassector een campagne die mensen bewust maakt dat Goudse kaas die echt uit Nederland komt, te herkennen is aan het Gouda Holland-keurmerk op de verpakking. De campagne bestaat uit online video’s, advertenties en abriposters.

Goudse kaas alleen in Nederland

Zo’n 65 procent van de Nederlanders vindt dat Goudse kaas alleen in Nederland mag worden gemaakt, concludeert PanelWizard. Het onderzoeksbureau voerde in maart het onderzoek Goudse kaas in Nederland uit onder 1037 respondenten van 18 jaar en ouder in opdracht van de NZO.
Gouda kaas Gouda Holland-keurmerkToch wordt Goudse kaas over de hele wereld geproduceerd. Dat geldt echter niet voor echte Gouda Holland-kaas. Dat is een 100 procent Nederlands product, beschermd door de EU, net als champagne. “Als mensen Goudse kaas kopen, verwachten ze dat het Nederlands is. Alleen bij kaas met het Gouda Holland-keurmerk – te herkennen aan de zegel Beschermde Geografische Aanduiding – weet je zeker dat de Goudse echt uit Nederland komt,” zegt Johan Schildkamp van de Nederlandse Zuivel Organisatie. “Omdat de kaassector in Nederland vindt dat Nederlanders het recht hebben te weten uit welk land hun Goudse kaas komt, starten we deze campagne.”

Met FrieslandCampina, DOC en Rouveen

Onder andere FrieslandCampina, DOC Kaas en Rouveen Kaasspecialiteiten hebben hun krachten gebundeld voor de campagne. Zij maken Gouda Holland-kaas volgens het eeuwenoude recept met Nederlandse melk. De kaas is op houten planken gerijpt en regelmatig gekeerd. “En dat proef je”, zegt Klaas Hokse, algemeen directeur van Rouveen Kaasspecialiteiten, dat al sinds 1905 kaas maakt. “Kaasmeesters waarborgen continu de kwaliteit, zodat alleen díe kaas die voldoet aan alle eisen van de BGA-erkenning, Gouda Holland mag heten. Wij zijn er trots op dat onze Goudse kaas daaraan voldoet en vinden het jammer dat mensen onbedoeld Goudse uit het buitenland eten. Want echte Gouda Holland-kaas is echt het lekkerst.”

Herkomst steeds belangrijker

De campagne speelt in op de trend dat mensen het steeds belangrijker vinden om te weten in welk land hun kaas is gemaakt. Bijna alle kaaseters (85 procent) geven de voorkeur aan kaas van Nederlandse melk. Nederlanders zijn dan ook gehecht aan hun kaas. Het staat bovenaan de lijst met eten dat Nederlanders niet kunnen missen, zo blijkt uit het recente GfK-onderzoek Kaas & Cultuur onder 1042 respondenten van 18 jaar en ouder in opdracht van de NZO.

Gouda Holland-kaas komt uit Nederland

Een Gouda Holland-kaas is natuurgerijpt en heeft een zacht romige tot een meer pittige smaak. De romige smaak wordt bepaald door de Nederlandse melk, eeuwenoude ervaring en het recept. Gouda Holland-kaas heeft een Beschermde Geografische Aanduiding (BOB). Producten met deze bescherming hebben hun reputatie te danken aan hun geografische oorsprong en mogen alleen daar geproduceerd worden. Champagne is het bekendste voorbeeld hiervan. In opdracht van de overheid zien controleurs toe dat aan alle eisen van de EU Beschermde Geografische Aanduiding voor Gouda Holland-kaas wordt voldaan, zodat het Gouda Holland-keurmerk gebruikt mag worden.

Kaas onmisbaar bij ontbijt en lunch

Van de Nederlanders eet 97 procent weleens kaas. 91 procent van de Nederlanders zegt kaas niet te kunnen missen, blijkt tevens uit het GfK-onderzoek. Bijna acht op de tien Nederlanders ontbijten en lunchen meerdere keren per week met kaas. Ze kiezen meestal voor de vertrouwde combinatie met de boterham, maar ook op harde en zachte broodjes, tosti’s en crackers is het geliefd, aldus GfK. Nederlanders die op hun buitenlandse vakantieadres kaas kopen, vinden dat het anders smaakt dan kaas uit eigen land. De meesten (67 procent) zijn blij dat zij na terugkomst weer echt Nederlandse kaas kunnen eten. 57 procent van de Nederlanders vindt het niet kunnen dat Goudse kaas ook in het buitenland gemaakt mag worden, aldus PanelWizard-onderzoek.