‘Digitaal meetsysteem weidegang kan meer'

‹ Terug naar overzicht

‘Digitaal meetsysteem weidegang kan meer'

Geplaatst op:

Melkveehouders kunnen met een digitaal meetsysteem de weidetijd van melkkoeien registreren, maar er kan meer met dit systeem, denken ze. 

Aeres-student Tjakko Knol interviewde melkveehouders en analyseerde data. Omdat de kostprijs voor melkproductie hoog is, willen melkveehouders melk zo efficiënt mogelijk produceren en verhogen, onder meer door stalvoedering.

Ervaringen met digitaal meetsysteem

Boeren met de hoogste melkproductie beweiden minder. Ze zitten dicht op het minimum van 120 dagen per jaar en zes uur per dag, volgens het convenant weidegang het criterium om voor een weidepremie in aanmerking te komen. Dat blijkt ook uit cijfers, meldt Tjakko Knol in zijn afstudeerscriptie.

Melkveehouders kunnen die weidegang aantonen via een digitaal meetsysteem dat de weidetijd van melkkoeien individueel registreert. Knol vroeg zich af hoe melkveehouders dit meetsysteem ervaren en of ze er meer mogelijkheden in zien.

Krachtvoergift en weidegedrag

Dat is het geval, zo blijkt uit de interviews, maar melkveehouders hebben er nog weinig ervaring mee. Het systeem zou aan de krachtvoergift kunnen worden gekoppeld om de eiwitbenutting te verhogen. Ook meer inzicht in de weidegang of het weidegedrag van de koeien zou een optie zijn. Extra gegevens over de weidegang, met name op welke momenten van de dag de koeien in de wei lopen, geeft meer informatie over het verband tussen weidegang, eiwitpercentage en  ureumgehalte van de melk.

Uitwerking van veranderingen

Knol adviseert melkveehouders om te experimenteren met verschillende weidesystemen. Omdat het systeem de weidetijd per dag bijhoudt, kan iedere melkveehouder zien welke veranderingen een positieve of negatieve uitwerking voor zijn bedrijf hebben.