Douane roept op tot voorbereiding op brexit

‹ Terug naar overzicht

Douane roept op tot voorbereiding op brexit

Geplaatst op:

De douane roept zuivelondernemers op tot voorbereiden op de brexit. Ruim 72.000 ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk, waaronder ondernemers in de zuivelsector, ontvingen onlangs een brief van de Nederlandse douane. Wanneer het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie op 29 maart verlaat, verandert de manier waarop ondernemingen handelen met het Verenigd Koninkrijk.

Als er geen deal komt kunnen zuivelondernemers vanaf 30 maart voor een dichte slagboom staan en moeten ze aangifte doen van de goederen die ze im- en/of exporteren. In de brief roept de douane ondernemers op de Brexit Impact Scan te doen. Deze scan op maat is het startpunt van de voorbereidingen en geeft ondernemers direct inzicht in welke douanevoorbereidingen en certificaten zij nodig hebben.

Te regelen zaken

Deal of no deal, er zijn drie zaken die elk bedrijf dat handelt met het Vernigd Koninkrijk moet regelen:

  1. Zorgen dat zij een EORI-nummer hebben. Dit is een identificatienummer dat nodig is om zaken met de douane te kunnen doen;
  2. Zorgen dat zij aangifte kunnen doen in de systemen van de douane. Hiervoor kunnen zij zich melden bij een douane-expediteur of zorgen dat zij over de benodigde software beschikken;
  3. Een ‘Registratie elektronisch berichtenverkeer’ aanvragen als zij zelf geen aangifte gaan doen.

De Brexit-toolkit van de douane geeft meer informatie over deze stappen. Ondernemers die aanvullende douanevragen hebben over hun voorbereidingen op de brexit, kunnen HIER terecht.