Echte en Eerlijke Prijs onderzoekt prijs duurzame producten

‹ Terug naar overzicht

Echte en Eerlijke Prijs onderzoekt prijs duurzame producten

Geplaatst op:

Op de Bio-beurs ging deze week het onderzoek Echte en Eerlijke Prijs van start. Het project geeft inzicht in de prijs van duurzaam voedsel voor iedere stap in de keten. Zo draagt dit beeld bij aan de transitie van de voedselproductieketen naar maatschappelijk inclusief met duurzaam, eerlijk en betaalbaar voedsel.

Echte en Eerlijke PrijsHet project Echte en eerlijke prijs gaat boeren en voedingsbedrijven helpen om te bepalen wat de echte en eerlijke prijs van duurzame producten is.

Nog geen zuivelbedrijven

Echte en Eerlijke Prijs onderzoekt op dit moment de prijsvorming in de groenten- en fruitketen. Er zijn er nog geen zuivelbedrijven betrokken bij het onderzoek. Zij kunnen zich aansluiten bij het onderzoek.

Naar brede methodiek

Het doel van het onderzoek is te komen tot een duidelijke breed gedragen methodiek voor alle partijen in de sector die ook publiek beschikbaar is. De concepten echte prijs – die producenten helpt bij duurzaam produceren en consumenten bij beter kiezen – en eerlijke prijs – met daarin economische kosten en kosten voor duurzaamheid – die in de afgelopen zes jaar werden ontwikkeld geven een beeld, maar een brede methode ontbreekt tot nu toe.

Publiek-private samenwerking

Het project dat loopt tot 2023, is een publiek-private samenwerking en een initiatief van Stichting Bionext, True Price en Wageningen Economic Research. Het wordt medegefinancierd door de TKI Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en de TKI Agri & Food.