FoodShift 2030 wil duurzaam lokaal voedselsysteem

‹ Terug naar overzicht

FoodShift 2030 wil duurzaam lokaal voedselsysteem

Geplaatst op:

In het Europese project FoodShift 2030 werken 31 onderzoeksinstellingen, steden en bedrijven samen om lokale voedselsystemen te verduurzamen, zowel vanuit ondernemerschap als burgerparticipatie. 

Het FoodShift 2030-consortium. Foto genomen aan de Ronde Tafel 1 in Kopenhagen. (Foto: FoodShift)

De transitie moet leiden tot circulaire systemen met een lage koolstofvoetafdruk, onder andere door een duurzamer dieet en een betere afstemming tussen stad en platteland.

Lokale FoodShift 2030-labs

In negen Europese steden worden lokale acceleratorlabs opgericht waarin wordt gewerkt met lokale boeren en tuinders, chefs, scholen en burgergroepen met elkaar worden verbonden via een open-sourcetechnologie. Elk lokaal lab richt zich op specifieke innovaties in het voedselsysteem en zal acties ondernemen om bestaande innovaties met betrekking tot voedselsystemen te laten groeien, ze te combineren en ze op te schalen. 

Belgische partner

Het project loopt tot 2023 en er doen 31 partners uit elf Europese landen mee. De Belgische partner is de stad Oostende. Een partner uit Nederland is er nog niet. De financiering komt uit EU Horizon 2020.