Hittebestendige bacteriesporen zijn nu op te sporen

‹ Terug naar overzicht

Hittebestendige bacteriesporen zijn nu op te sporen

Geplaatst op:

Wetenschappers van Nizo hebben in samenwerking met Abbott, bioMérieux, FrieslandCampina, Nestlé en de Amerikaanse Dairy Export Council een praktische en betrouwbare microbiële methode geïdentificeerd om hittebestendige bacteriesporen in melkpoeders op te sporen.

Nizo Hittebestendige bacteriesporenDoor een relatie te leggen tussen sporen in melkpoeders en de voorspelbaarheid van bederf van UHT-melkproducten kan er een standaardmethode worden ontwikkeld om hittebestendige bacteriesporen in melkpoeder te detecteren.

Hittebestendige sporen

De wetenschappers onderzochten verschillende methoden die in de voedingsmiddelenindustrie veel worden gebruikt om hittebestendige sporen op te nemen in melkpoeders. Ze vergeleken de meest efficiënte en praktische aanpak met de huidige ISO-methode voor het bepalen van het aantal hittebestendige sporen van thermofiele bacteriën in gedroogde melk (ISO / TS27265; 2009).

Er werd vastgesteld dat toepassing van de Consortium-methode vergelijkbare voorspelbaarheid biedt voor bederf van gereconstitueerde UHT-behandelde melk als de ISO-benadering, op voorwaarde dat de specificaties van sporen in melkpoeders tien keer hoger zijn.

Standaardisatie voorkomt geschillen

Nu worden er veel verschillende methoden gebruikt om hittebestendige bacteriesporen in melkpoeders op te sporen. Het voortdurende gebruik van meerdere opsommingsmethoden en de daaropvolgende verschillen in resultaten en interpretaties vormen uitdagingen in de wereldhandel.

“Deze studie presenteert praktische hulpmiddelen voor de detectie en telling van zeer hittebestendige sporen”, verklaart Robyn Eijlander, senior projectmanager Microbiomics en voedselveiligheid bij Nizo. “Dit maakt een standaardisatie mogelijk van de interpretatie van sporenconcentraties in gedroogde melk binnen de gehele zuivelindustrie, hetgeen geschillen tussen producenten en klanten helpt voorkomen. Bovendien verbeteren de resultaten ons inzicht in de voorspelling van bederf van met UHT behandelde vloeibare zuivelproducten.”