Kaaswijzer: Beemster kaas meest open over duurzaam

‹ Terug naar overzicht

Kaaswijzer: Beemster kaas meest open over duurzaam

Geplaatst op:

Beemster kaas staat op de eerste plaats van De Kaaswijzer van Questionmark. De kaasmaker is het meest openhartig over de duurzaamheidsaspecten bij het maken van jonge kaas. Ook Zuiver Zuivel informeert transparant over de productie van haar jonge kaas. Zij zijn de voorlopers in de Kaaswijzer.  

Duurzaamheidsmanager Grietsje Hoekstra en algemeen directeur Wim Betten van Cono Kaasmakers met de Questionmark-onderscheiding. 

Uit de Kaaswijzer blijkt dat steeds meer producenten in duurzaamheid verder gaan dan een keurmerk. Voor de Kaaswijzer vergeleek Questionmark 24 jonge kazen uit de supermarkt op de aspecten milieu, dierenwelzijn en mensenrechten. Hierbij is gekeken naar onder andere controle op dierenwelzijn, biodiversiteit, gebruik van water en antibiotica, bodem- en waterkwaliteit, gezondheid van de uier van de koe en levensduur en melkproductie. 

Transparantie in duurzaamheid

In de Kaaswijzer staan voorlopers, middenmoters en achterblijvers in hun transparantie in duurzaamheid. Tot de middenmoters van de producenten van jonge kaas behoren onder andere Ekoplaza, Albert Heijn, Plus, Coop, Jumbo, Bastiaansen, Uniekaas en Milbona. Over de jonge kazen van achterblijvers Jumbo en Oke is nauwelijks informatie openbaar. Dat maakt het voor consumenten moeizaam om na te gaan welke maatregelen deze kaasmakers nemen op het gebied van milieu, dierenwelzijn en mensenrechten.

Grote verschillen in duurzaamheid

Uit de Kaaswijzer valt op te maken dat er grote verschillen zijn tussen kaasproducenten op het gebied van duurzaamheid. Keurmerken zijn niet bepalend in het kaasschap. Beemster kaas van Cono Kaasmakers voldoet met haar beleid in duurzaamheid aan hogere eisen dan die van de huidige keurmerken, maar de kaas heeft geen keurmerk. 

‘Beemster kaas heeft naam hoog te houden’

Algemeen directeur Wim Betten: “Beemster kaas heeft een naam hoog te houden op het gebied van duurzaamheid. In april van dit jaar is Beemster kaas door de Nederlandse consument tot duurzaamste kaasmerk verkozen in de Sustainable Brand Index. De onderscheiding van Questionmark is hiervan een mooie bevestiging. Premiumkaas maken betekent bij ons ook premiumdierwelzijn en -milieu. Ook voor de toekomst zal verduurzaming prioriteit zijn.”