Melkveehouders testen Agolin in strijd tegen CO₂-uitstoot

‹ Terug naar overzicht

Melkveehouders testen Agolin in strijd tegen CO₂-uitstoot

Geplaatst op:

In de strijd tegen de CO2-uitstoot gaat een groep leden-melkveehouders van FrieslandCampina een test doen met het voeradditief Agolin dat in een mineralenmengsel wordt geleverd door Agrifirm.

Het doel van de pilot is nagaan of het mineralenmengsel de CO2-uitstoot kan terugdringen. Ook chocoladeproducent Barry Callebaut doet mee met de proef.

Specerijen en kruiden tegen CO₂-uitstoot 

Het voeradditief Agolin bestaat uit een mengsel van plantenextracten uit specerijen en kruiden, dat de methaanemissie van koeien kan verminderen. Proeven toonden een reductie van methaan aan met 14 procent enterische emissies per kilogram melk, zoals beweerd door Carbon Trust. De verzamelde gegevens tijdens de pilot vormen de basis om beslissingen voor volgende stappen om de CO2-voetafdruk in de keten van koeienvoer tot chocolade te verkleinen. 

Van melk tot chocolade 

Om nieuwe manieren naar minder broeikasgasuitstoot te verkennen gaat FrieslandCampina in de test samenwerken met Barry Callebaut, wereldwijd opererende fabrikant van chocolade- en cacaoproducten. De test met FrieslandCampina, Barry Callebaut en Agrifirm begint deze maand en duurt  een jaar. 

FrieslandCampina wil met duurzaamheid in de hele keten leiden. Het bedrijf ondersteunt en beloont aangesloten boeren voor hun inspanningen om melk te produceren met een lagere milieu-impact.

Ook Bovaer

FrieslandCampina en Agrifirm zijn samen met De Heus en ForFarmers ook betrokken bij een test van methaanremmer Bovaer van DSM op Dairy Campus. De test op de proefboerderij in Leeuwarden liep van november tot en met februari. DSM verwacht desgevraagd op dit moment dat de conclusies  van dit onderzoek na de zomer naar buiten zullen komen.