Melkvee(n)wijzer helpt bij ammoniakreductie

‹ Terug naar overzicht

Melkvee(n)wijzer helpt bij ammoniakreductie

Geplaatst op:

Melkveehouders die deelnemen aan het project Proeftuin Veenweiden hebben maatregelen uit de Melkvee(n)wijzer getest, bedoeld om de ammoniakemissie op veen met tenminste 25 procent te verlagen ten einde de doelen van de Duurzame Zuivelketen in 2020 te bereiken.

Melkvee(n)wijzer Proeftuin VeenweidenDe melkveehouders realiseerden met slimme managementmaatregelen bijvoorbeeld 25 procent reductie van ammoniakemissie en 40 procent minder ammoniakemissie door drijfmest uit te rijden in een verdunning van een deel water op twee delen mest.

Proeftuin Veenweiden

Een andere uitkomst van de testen is een RE van 150 in het rantsoen. Deze geldt als norm op veen, met een melkproductie op niveau en een productie van ammoniak in mest die niet onnodig hoog is.

In gebiedsprogramma Proeftuin Veenweiden werken melkveehouders, onderzoekers en adviseurs samen aan ruimte voor ontwikkeling in het veenweidegebied.

Melkvee(n)wijzer

In de Melkvee(n)wijzer staan verder slimme strategieën om ammoniaklekkage te verminderen door te sturen op de stikstofkringloop van het bedrijf.

Klik HIER voor de Melkvee(n)wijzer.