Minister roept melkveehouders op met ‘klimaatideeën’ te komen

‹ Terug naar overzicht

Minister roept melkveehouders op met ‘klimaatideeën’ te komen

Geplaatst op:

Na met diverse veehouders gesprekken te hebben gevoerd over het klimaat, sprak Erben Wennemars onlangs met minister Carola Schouten over klimaatverandering en de melkveehouderij.

“Ik roep alle melkveehouders op om naar mij toe te komen met ideeën en inzichten die helpen om onze klimaatdoelstellingen te realiseren. Dan kunnen we ook kijken wat het kost en hoe we plannen kunnen financieren.” Dat zegt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in gesprek met Erben Wennemars voor de laatste aflevering van ‘De boer op met Erben’, een videoserie waarin hij op zijn zoek gaat naar de relatie tussen klimaatverandering en de melkveehouderij.
Volgens de minister zijn melkveehouders goede ondernemers die niet gaan afwachten tot de overheid met maatregelen komt. Melkveehouders leven dicht bij de natuur, aldus de minister, die zelf op een boerderij opgroeide. Zij merken daarom als eersten wat de gevolgen zijn van de klimaatverandering. “Boeren zien welke impact dit heeft, ook omdat het direct ingrijpt op hun bedrijfsvoering”, zegt minister Schouten. Vanuit hun dagelijkse praktijk weten melkveehouders als geen ander waar winst valt te behalen op het gebied van klimaat. Daarom nodigt Schouten melkveehouders uit om zelf met mogelijke oplossingen te komen. De minister geeft aan bereid te zijn om mee te denken over de financiering, eventueel ook binnen de kaders van het Europese landbouwbeleid (Tekst: René van Buitenen, foto: DZK)

[Lees het hele artikel in het magazine ZuivelZicht mei 2018]