Nieuw Nederlands Weiden: voor wie van gemak houdt

‹ Terug naar overzicht

Nieuw Nederlands Weiden: voor wie van gemak houdt

Geplaatst op:

Melkveehouders kunnen komend weideseizoen aan de slag met een nieuw weidesysteem: Nieuw Nederlands Weiden. Stichting Weidegang rolt het weidegangconcept dit seizoen uit over Nederland. Het systeem is bedacht om melkveehouders eenvoudig, praktisch en toch goed te laten weiden.

Zuivelproducenten, LTO en de organisaties eromheen zijn druk bezig om de Nederlandse melkveehouders weer aan het weiden te krijgen. In 2017 zetten zo’n vierhonderd melkveehouders na jaren van opstallen de deuren weer open. Dit jaar wordt gehoopt op een vergelijkbaar aantal. Om zoveel mogelijk veehouders weer aan het weiden te krijgen bedachten Bert Philipsen – onderzoeker van Wageningen UR – en Frank Lenssinck – van VIC Zegveld – een nieuw beweidingsconcept dat op veel bedrijven relatief makkelijk inpasbaar is. Ze deden dit op initiatief van de Stichting Weidegang.
In verschillende projecten, zoals Dynamisch Weiden, Amazing Grazing en Koe & Wij, ervaarden Philipsen en Lenssinck dat veehouders zoeken naar een zo simpel mogelijk systeem van weiden. “We hebben niet de illusie dat we 17.000 melkveehouders zo fanatiek krijgen dat ze elke dag de wei in gaan om het gras te meten of om wekelijks een ‘farmwalk’ te doen. Daarom zochten we naar een relatief eenvoudig systeem, waarmee de grote groep melkveehouders meer vers gras in de koe krijgt ten opzichte van de huidige bedrijfsvoering. We hebben gezocht naar balans
tussen grasopname, grasbenutting en arbeid.” (Tekst: Jelle Feenstra, Foto: WageningenUR)

[Lees het hele artikel in het magazine ZuivelZicht mei 2018]