Nizo ondersteunt zuivelbedrijven bij onderzoek A2-melk

‹ Terug naar overzicht

Nizo ondersteunt zuivelbedrijven bij onderzoek A2-melk

Geplaatst op:

Nizo food research ondersteunt zuivelbedrijven bij onderzoek naar A2-melk. Het instituut kan het gehalte van A2 bèta-caseïne in zuivelproducten vaststellen en bepalen welke impact de stappen in het verwerkingsproces van melk hebben op het A2 beta caseïne. 

A2-melk is een van de mogelijke innovaties in zuivel. Om op het product te kunnen aangeven dat het bepaalde niveaus van caseïne A2 bevat, is het belangrijk om reguliere melk van A2-melk te kunnen onderscheiden en gehaltes aan caseïne A2 te analyseren. 

Productie A2-melk

Nizo heeft ervaring met het analyseren van bèta-caseïne A1 en A2. Met geavanceerde analytische vaardigheden en kennis van zuiveleiwitten kunnen de resultaten van deze analyses worden uitgevoerd en geïnterpreteerd. De analyse van bèta-caseïne A1 en A2 kan ook worden gebruikt voor de selectie van vee voor de productie van A2-melk en voor de kwaliteitscontrole.

Impact verwerking 

De impact van verwerking op de producteigenschappen en functionaliteit van eiwitten, waaronder zowel bèta-caseïne is een ander belangrijk aspect in het onderzoek. Met kennis rond onder meer verwarmen, drogen, scheiden en verdampen kan Nizo kan die impact van verwerking onderzoeken. Er zijn voor klanten projecten uitgevoerd om de impact van verwerking op bioactiviteit te beschermen en te voorspellen, de procesefficiëntie te verbeteren, inclusief energieverbruik, en opbrengsten en de poederfunctionaliteit te verbeteren. 

Na het vaststellen van de aanwezigheid van bèta-caseïne A1 en of A2 kan Nizo ook helpen om gezondheidsclaims rond deze caseïnen op te bouwen. 

Gezondere keuze

A2-melk wordt op de markt gebracht als gezondere keuze ten opzichte van gewone melk. Gewone koemelk bevat de eiwitten bèta-caseïne A1 en A2, terwijl A2-melk alleen bèta-caseïne A2 bevat.

Het onderscheid tussen bèta-caseïne A1 en A2 is een verschil in het 67ste aminozuur in de eiwitketen. Door deze kleine verandering in aminozuursamenstelling kan bij vertering een specifiek peptide worden gevormd: peptide BCM-7. Dit wordt niet gevormd uit bèta-caseïne A2. Derhalve bevat A2-melk alleen de A2-variant van bèta-caseïne. Hieraan worden bepaalde voordelen voor de gezondheid toegeschreven. Zo zou A2-melk geen allergische reacties veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn en zou het de kans op de ontwikkeling van diabetes en hart- en vaatziekten verkleinen.