Nizo onderzoekt in consortium plantaardige eiwitten in kaas

‹ Terug naar overzicht

Nizo onderzoekt in consortium plantaardige eiwitten in kaas

Geplaatst op:

Nizo, HAS Hogeschool Den Bosch, Bel Leerdammer, FujiOil en Daiya Foods gaan strategieën onderzoeken en ontwikkelen om nieuwe producten met de kenmerken van kaas zuiveleiwitten geheel of deels te vervangen door plantaardig eiwit.

NizoHet uiteindelijke doel van de samenwerking is de rol van typische zuiveleiwitten in kaas bij de netwerkvorming en gelering, emulgering en smaakontwikkeling te vervangen door plantaardige eiwitten. De partners kunnen met de ontwikkelde strategieën nieuwe producten op basis van plantaardige eiwitten produceren met een lage CO2-voetafdruk, vergelijkbare functionaliteit en een voedingswaarde die past bij traditionele kaas.

Consortium kijkt naar intrinsieke tekortkomingen

Het consortium bekijkt onder meer intrinsieke tekortkomingen van plantaardige eiwitten zoals lage oplosbaarheid, inferieure consistentie en textuur en smaakgebreken. Nizo onderzoekt hiervoor fermentatie en enzymatische en fysische eiwitmodificatie. HAS Hogeschool legt zich toe op acceptatie door de consument en positionering van plantaardige kaas. Bel Leerdammer, FujiOil en Daiya Foods dragen bij door specifieke expertise en pilotfaciliteiten op hun respectieve marktgebied te delen. Het project wordt ondersteund door de Nederlandse Topsector Agri & Food.