Open dag Voorbeeldbedrijven Energieneutrale Melkveehouderij

‹ Terug naar overzicht

Open dag Voorbeeldbedrijven Energieneutrale Melkveehouderij

Geplaatst op:

Het project Voorbeeldbedrijven Energieneutrale Melkveehouderij Utrecht hield op 28 september een open dag bij zorgboerderij De Veldmuis in Eemdijk.

Voorbeeldbedrijven Energieneutrale Melkveehouderij UtrechtGreet Ruitenberg van Ruitenberg Advies en Sander Wijsman (Wijsman Advies) gaven presentaties over de resultaten die door de voorbeeldbedrijven gehaald zijn in het project en hoe een melkveehouder op stalverlichting kan besparen. Eigenaar Menno Veldhuizen lichtte toe hoe hij op zijn bedrijf bezig is met energiebesparing op zijn melkveehouderij.

Resultaten voorbeeldbedrijven

Greet Ruitenberg trapte af door een presentatie te geven over de resultaten die de voorbeeldbedrijven hebben geboekt in het traject. “Er is echt heel veel mogelijk. Het uitgangspunt van dit traject is om met de melkveehouders te kijken hoe hun bedrijf ervoor staat, en van daaruit te handelen. Het zijn bedrijven die een gemiddeld energieverbruik hadden. Eerst wordt er zoveel mogelijk gedaan om energie te besparen. Als laatste wordt gekeken hoe het restgebruik duurzaam kan worden opgewekt.” Het doel van het traject is om de bedrijven naar een optimaal energieverbruik te krijgen.

Vervolgtrajecten

Binnenkort starten drie projecten waarin het monitoren en in kaart brengen van je elektriciteitsverbruik centraal staat. Het project ‘Efficiënt op weg’ helpt om op basis van meterstanden het eigen verbruik te monitoren. Onder de deelnemers worden ook tussenmeters verloot. Daarnaast starten er twee projecten waarbij het energieverbruik online kan worden gevolgd. Een project is gericht op het monitoren van interessante besparingsmaatregelen. De andere op het verhogen van het verbruik van eigen geproduceerde zonnestroom. Ook in deze projecten wordt met tussenmeters gewerkt. Meer informatie is te vinden op www.lami.nl.

Belangrijkste stroomverbruikers

Melkveehouders weten vaak niet waar het energieverbruik precies zit. Greet adviseert tussenmeters te plaatsen. “De vijf belangrijkste stroomverbruikers op een melkveebedrijf zijn het melken, koelen, reinigen, de verlichting en watervoorziening. Zorg dat je op je bedrijf goed zicht krijgt op het verbruik van deze pijlers. Vandaaruit kun je kijken op welke punten het meest te halen valt in termen van energiebesparing.”

Op de voorbeeldbedrijven zijn met de genomen maatregelen besparingspercentages van 30 tot 60 procent gerealiseerd. Veel winst kan worden geboekt bij de compressor door het dichten van luchtlekken, bij vervanging van apparatuur door efficiëntere varianten (pompen, boilers, verlichting) en tijdig onderhoud en reparaties (bijvoorbeeld repareren van lekkende drukvaten).

Verlichting

Volgens Sander Wijsman van Wijsman Advies is er met stalverlichting ook nog veel te halen in relatie tot energie. “Daglicht is het beste en goedkoopste licht, hoe meer hoe beter. Verlichting is een aanvulling daarop wanneer het donker is. Kies zorgvuldig het gewenste lichtniveau.” Volgens Wijsman zorgt het regelmatig schoonmaken van stalverlichting dat het lichtniveau in de stal op orde blijft. “Qua besparing is het belangrijk om scherp te letten op het aantal branduren, het minimaliseren van nachtverlichting en zelfs lampen weghalen daar waar het kan. Investeringen in bewegingsmelders, een betere lichtverdeling door meerdere armaturen te plaatsen en tl-verlichting te vervangen door ledverlichting kunnen veel opleveren.” Menno Veldhuizen is op zijn bedrijf grotendeels overgestapt naar ledverlichting.

Meer lezen over de Nederlandse en Belgische zuivelindustrie? Klik HIER voor een abonnement op ZuivelZicht.