Plantaardige dranken en yoghurt geen vervangers voor echte zuivel
Plantaardige dranken en yoghurts zijn geen vervangers voor echte zuivel. Deze melkvervangende producten bevatten vaak veel minder voedingsstoffen. Dit blijkt uit een artikel in de Gezondgids van de Consumentenbond.
De bond vergeleek de etiketten van 68 plantaardige drankjes en zestien plantaardige yoghurts met de voedingswaarde en ingrediënten van halfvolle melk en yoghurt. Het ging om producten met als basissoja, haver, amandel, rijst, hazelnoot en kokos. Het aanbod van dergelijke plantaardige zuivelvervangers is de laatste jaren sterk gestegen. Tegelijkertijd daalde de zuivelconsumptie in de afgelopen tien jaar met 11,9 procent, volgens het RIVM.
Voedingswaarde valt tegen
De voedingswaarde van een aantal zuivelvervangers valt flink tegen, aldus het artikel. Producten op basis van soja met toegevoegd calcium en vitamine D komen vanwege het eiwitgehalte het dichtst in de buurt van echte zuivel. Drinks en yoghurtvervangers op basis van kokos zijn vanwege het hoge gehalte aan verzadigd vet de minst goede optie, zo stelt de Consumentenbond in haar onafhankelijke onderzoek.
Echte zuivel
Echte zuivel is een belangrijke bron van eiwit, calcium, vitamine B2 en B12, aldus het artikel. Vitamine B2 is essentieel voor de energievoorziening van het lichaam. B12 is van belang voor de aanmaak van rode bloedcellen en de werking van het zenuwstelsel. Verder bevat zuivel mineralen zoals fosfor, kalium, zink en magnesium, zo staat in het artikel in de Gezondgids. Een plantaardige drank of yoghurt waaraan dit soort stoffen zijn toegevoegd is het beste alternatief voor zuivel. Dat is een standaardtoevoeging die op het etiket vermeld staat, aldus de Consumentenbond, zoals van vitamine B2 0,21 mg per 100 ml.
Advies Voedingscentrum
In het artikel in de Gezondgids komt ook het advies van het Voedingscentrum naar voren om dagelijks melk of melkproducten te gebruiken, het liefst magere en halfvolle melk en producten zoals 30+-kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk.