Samenwerking voor melkveestal met minimale ammoniakemissie

‹ Terug naar overzicht

Samenwerking voor melkveestal met minimale ammoniakemissie

Geplaatst op:

Agrifirm, GEA Farm Technologies stalautomatisering, adviesbureau Vetvice en stalvloerenleverancier Anders Beton werken samen aan een melkveestal die een minimale ammoniakemissie heeft. Begin volgend jaar moet dit concept verder uitgewerkt zijn.

AmmoniakemissieDe projectpartners die al enkele jaren samenwerken, willen met de melkveestal tegemoetkomen aan de ambitie van de agrarische sector om de ammoniakemissie tot 2030 te reduceren. Begin 2019 brengen de projectpartners meer naar buiten over de manier waarop het nieuwe stalsysteem de ammoniakemissie zal reduceren.

Ammoniakreductie

“Het is een ambitieus project, want in de melkveehouderij is winst te behalen in ammoniakreductie. Dat zit hem in de rantsoensamenstelling, in het uitrijden van mest en, zoals blijkt uit dit onderzoek, ook in de stalsystemen”, aldus Gerrit Schilstra, directeur van Agrifirm Exlan.

Interactie voorkomen

Ammoniak ontstaat door interactie tussen urine en vaste mest. “Die interactie willen we voorkomen, waarbij we ook bekijken welke bodemoppervlaktes en vloersystemen optimaal zijn”, zegt onderzoeker Kees Lokhorst van Wageningen University & Research.

Klimatiseren

“Een andere hoofdlijn is het klimatiseren. Open stalsystemen zijn een nadrukkelijke wens in de Nederlandse melkveehouderij. De omstandigheden waarbinnen je ammoniak wil reduceren zijn daarom dynamisch. Daar moet je met de uitvoering van de stalvloer en de stalsystemen goed op inspelen.”