Supermarkten verspillen 1,7 procent voedsel

‹ Terug naar overzicht

Supermarkten verspillen 1,7 procent voedsel

Geplaatst op:

Van al het voedsel dat supermarkten in Nederland aanbieden wordt gemiddeld 98,3 procent verkocht. Derhalve wordt 1,7 procent verspild. Zuivel draagt samen met eieren en kant-en-klaarmaaltijden voor 13,3 procent bij aan voedselverspilling.

Aardappelen, groenten en fruit en brood en banket zijn de grootste productgroepen waarin verspilling speelt. Dit blijkt uit onderzoek van vijf supermarktketens, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Wageningen Universiteit & Research (WUR) en het ministerie van LNV onder de vlag van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling (STV). Aan de rapportage werkten Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en Plus mee. De vijf supermarktorganisaties zijn samen goed voor 77,5 procent van de Nederlandse markt. 

Verspilling vergeleken met verkoop in supermarkten

Om de impact van de verspilling weer te geven is het aandeel verspild voedsel vergeleken met de inkoop. Zuivel, eieren en gekoelde kant-en-klaarproducten doen hierin 1,4 procent. Brood, afbakbrood en banket hebben een aandeel van 7,7 procent, vers vlees en verse vis 2,9 procent en aardappels, groenten en fruit 2,7 procent.

“Om gericht actie te kunnen ondernemen op het terugdringen van voedselverspilling is het bezitten van betrouwbare data cruciaal”, aldus Jennifer Muller van het CBL. “De uitkomsten van deze Zelfmonitor Voedselverspilling zijn dan ook zeer waardevol. Het is nu feitelijk onderbouwd op welke productcategorieën het beste actie kan worden ondernomen, waardoor we doelgericht werken aan de branchebrede doelstelling: 50 procent vermindering van voedselverspilling in 2030.”

Over Samen tegen Voedselverspilling

kant en klaar supermarktenSamen Tegen Voedselverspilling (STV) richt zich op het voorkomen, verminderen en verwaarden van voedselverspilling in de gehele voedselketen. Binnen de stichting zetten organisaties, overheid en kennisinstellingen zich gezamenlijk in om verspilling tegen te gaan. Het doel is Nederland tot een van de eerste landen ter wereld maken die voedselverspilling met de helft weet te verminderen en daarmee koploper wordt in het realiseren van de Sustainable Development Goals 12.3.

Deze nulmeting is een initiatief van het CBL en onderdeel van de uitvoeringsagenda van stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen Food & Biobased Research en gefinancierd door het ministerie van LNV.