Wageningen onderzoekt veiligheid zeewier voor veevoer

‹ Terug naar overzicht

Wageningen onderzoekt veiligheid zeewier voor veevoer

Geplaatst op:

Wageningen University & Research en Wageningen Livestock Research gaan onderzoek doen naar de veiligheid van zeewier als nieuwe grondstof voor veevoer voor melkvee. 

Daarbij gaat het om de veiligheid van de dieren, de mensen die ermee werken, de dierlijke producten zoals melk en vlees, het milieu en om de mest die over het land wordt uitgereden.

Zeewier in rantsoenen

Afgelopen jaar werden er vanaf begin juli drie soorten zeewier getest in de rantsoenen van een aantal koeien op Dairy Campus. Het werd in kleine dosering toegevoegd aan het voer met als doel onder andere de effecten op de methaanreductie te meten per wiersoort. De praktijkproeven zijn onderdeel van het project Zeewier in een gezonde melkveehouderij. Tien weken lang werd er zeewier verstrekt en daarbij is gekeken naar de methaanproductie van de koeien, de voeropname, melkgift en diergezondheid. 

Beperkend effect methaanproductie

Enkele zeewiersoorten hebben een aanzienlijk beperkend effect op de methaanproductie van koeien in een laboratoriumomgeving, zo blijkt uit onderzoek door Wageningen Livestock Research en de partners in het samenwerkingsverband Cono kaasmakers, Hortimare, De Heus en Stichting GreenPort Noord-Holland Noord.

Partners gezocht

De instituten zoeken partners die eveneens een bijdrage aan dit project willen leveren. Partijen uit de gehele keten – van zeewierkwekers, mengvoerfabrikanten, zuivelafnemers  tot regionale overheden – kunnen contact opnemen. Het project van Wageningen University & Research  start op 1 januari 2012 en wordt eind 2025 afgesloten.