Rabo-Zuivelupdate: melkproductie daalt, liquiditeit stabiel

‹ Terug naar overzicht

Rabo-Zuivelupdate: melkproductie daalt, liquiditeit stabiel

Geplaatst op:

De melkproductie is in de eerste vijf maanden van dit jaar gedaald, hoofdzakelijk als gevolg van het fosfaatrechtenstelsel en de generieke korting. Ten opzichte van dezelfde periode in 2017 daalde de melkproductie in ons land met 1,3 procent. In april en mei was er een daling van 1,7 en 1,5 procent. De Rabobank gaat in haar nieuwste Zuivelupdate uit van een daling van 2 procent over heel dit jaar.

 

“Melkveehouders hebben sinds begin 2018 te maken met fosfaatrechten en zijn aangekomen op een cruciaal moment”, zegt Marijn Dekkers, sectorspecialist van de Rabobank. “Wanneer in de tweede helft van het jaar te veel vee wordt gehouden ten opzichte van de fosfaatrechten betekent later in het jaar mogelijk veel vee afvoeren. Het is voor melkveehouders daarom belangrijk om te bedenken hoeveel vee zij het komend jaar willen houden en na te gaan wat hun rechten zijn. Wellicht zijn er voldoende rechten middels de ontvangen beschikking van de RVO. Zo niet, dan kunnen kopen, leasen of samenwerkingen oplossingen zijn voor het onderliggende vraagstuk.

De knelgevallenregeling is zeer beperkt vastgesteld. Dekkers: “Als Rabobank zijn we in gesprek om met bedrijven die een mismatch hebben in stalcapaciteit ten opzichte van fosfaatrechten om continuïteit te bieden. Dit kan op verschillende manieren. Fosfaatrechten aankopen, niets doen of samen 2018 overbruggen om in 2019 weer opnieuw de balans op te maken.”

Liquiditeit: stabiliteit creëert rust

De liquiditeit van het gemiddelde melkveebedrijf is door de actuele melkprijzen relatief stabiel. Zoals het er nu uit ziet, hoeven melkveehouders zich nu niet op te maken voor een fors prijsdal. Rabobank-analist Richard Scheper: “De eerste tekenen van omslag en stijging zijn er. Met vertrouwen kijken we naar de rest van het jaar. Hoewel we in dure maanden zitten van insteek voor maisteelt en oogst van eerste twee snedes gras, is de prijs geen spelbreker in de liquiditeitsontwikkeling.”

Hogere melkprijzen

Door de beperkte melkaanvoer, de economische groei en een toename van de mondiale zuivelhandel hebben de prijzen voor basiszuivelproducten hun weg naar boven weer gevonden. Scheper: “Hierdoor kunnen voor het derde kwartaal van 2018 hogere melkprijzen worden verwacht.”

Klik hier voor meer cijfers, trends en verwachtingen uit de Rabobank Zuivelupdate.