A2-melkers starten eigen onderneming

‹ Terug naar overzicht

A2-melkers starten eigen onderneming

Geplaatst op:

Drie A2-melkers starten een eigen onderneming om A2-melk weer in de markt te zetten. Melkveehouders Ko van Twillert uit Elburg, Jan van Dorp uit Alphen aan den Rijn en Henk Aa uit Heino richten zich met Organic A2 Dairy op gangbare en biologische melkveehouders, zo meldt melkvee.nl.

 

De nieuwe onderneming wil de A2-melk van veehouders bijeenbrengen en deze voor een meerprijs bij zuivelbedrijven aanleveren met een opslag van 15 cent extra per kg als uitgangspunt. Daarvan zou dan 10 cent naar de boer gaan en 5 cent naar de vennootschap. Om van A2-melk een succes te maken zou dat geld aan goede pr en marketing moeten worden besteed, aldus de melkveehouders.

Meer succes voor A2-melk

De drie ondernemers van Organic A2 Dairy streven met deze aanpak naar meer succes voor A2-melk dan twee jaar geleden, toen A2-melk sterk in de belangstelling stond. Inmiddels is de oermelk niet meer verkrijgbaar bij onder andere Plus en Coop.

BluCow

Ook BluCow, de afdeling die Vecozuivel destijds opzette voor het vermarkten van A2-melk, is gestopt. Vecozuivel kondigde toen aan dat het bedrijf een keten ging opzetten voor verwerking en verkoop van A2-melk. Het zuivelbedrijf verwachtte de A2-melk bij Albert Heijn en Jumbo in het schap te krijgen.
De melk wordt in ons land wel verkocht in de boerderijwinkels van biologische melkveehouders en bij natuurvoedingswinkels. Ook in Australië en Groot-Brittannië is het product te koop.

A2-melk

A2 melk bevat een bijzondere variant van bètacaseïne, andere aminozuren, meer bètacaroteen en meer gezonde omega 3-vetten. Deze melk zou daarom gezonder zijn dan de reguliere A1-melk, afkomstig van Europese koeienrassen zoals Holstein-Friesian. A2-melk komt van Guernsey-, Jersey-, Fleckvieh- en Brownswiss-melkvee.