Amstelgoed Natuurzuivel krijgt POP3-subsidie

‹ Terug naar overzicht

Amstelgoed Natuurzuivel krijgt POP3-subsidie

Geplaatst op:

Zuivelcoöperatie Amstelland krijgt POP3-subsidie voor Fysieke Investeringen van de provincie Noord-Holland. De coöperatie van rond twintig melkveehouders van het agrarisch collectief Noord-Holland Zuid richt momenteel een fabriek in Ouderkerk aan de Amstel in voor de opstart. De boeren gaan hier volgend jaar de melk van het eigen bedrijf tot zuivelproducten verwerken.

AmstelgoedNatuurZuivelDe productie van melk, yoghurt, kwark en andere zuivel gaat in het begin van het nieuwe jaar van start in een bestaand bedrijfspand in Ouderkerk aan de Amstel dat door de coöperatie wordt gehuurd. De zuivel is bestemd voor afzet in en rond Amsterdam. De coöperatie mikt op levering aan onder meer supermarkten, horeca en out of home in en rond de stad. Hierdoor gaat ook de ecologische voetafdruk van de bedrijven omlaag. Samenwerkende partijen later hiermee zien dat ecologie en economie hand in hand kunnen gaan.

Amstelgoed Natuurzuivel

De melkveehouders in de coöperatie die investeren in de fabriek, gaan produceren in een opzet voor kleinschalige zuivelverwerking waarbij het risico voor deelname beperkt is. De boeren leggen een bedrag in bij Amstelgoed Natuurzuivel. Die coöperatie koopt de eigen melk van FrieslandCampina over en de boer levert zijn melk af zoals hij nu doet.

Inspannen voor weidevogels

De samenwerkingsovereenkomst voor de oprichting van zuivelfabriek Amstelgoed Natuurzuivel werd dit voorjaar getekend. Het doel van de zuivelcoöperatie die vorig najaar is opgericht, is streekproducten brengen van bedrijven die zich inzetten voor de weidevogels in het gebied.

In het Amstelland, een waardevol weidevogelgebied, ondernemen ongeveer 55 rundveehouders. De boeren krijgen met het leveren van melk aan Amstelland Natuurzuivel een iets hogere prijs waardoor weidevogelbeheer aantrekkelijker wordt. Voor het Groenfonds, dat de apparatuur voor de zuivelfabriek financiert, past dit project in de ambitie om natuurinclusieve landbouw te stimuleren. Het geeft consumenten de mogelijkheid om een bijdrage aan natuurinclusieve landbouw te leveren door straks de producten van Amstelland Natuurzuivel te kopen.

Projectpartners

De coöperatie die de melkveehouders hebben gestart werkt in dit project tevens samen met Vogelbescherming Nederland, FrieslandCampina, stichting Commonland, stichting Duurzaam Agrarisch Natuurbeheer en groothandel Vroegop Ruhe & co. De provincie Noord-Holland en de Europese Unie stelden subsidie beschikbaar.