Bedrijfskleding: ‘Denk goed na wat er nodig is’

‹ Terug naar overzicht

Bedrijfskleding: ‘Denk goed na wat er nodig is’

Geplaatst op:

Het aanschaffen van de juiste bedrijfskleding is belangrijk. Deze kleding heeft immers verschillende voordelen ten opzichte van normale kleding en zijn er verschillende regels verbonden aan het aftrekken van de kosten. Leverancier Proforto weet wat op dit gebied belangrijk is.

Volgens bedrijfskledingspecialist Proforto is goede bedrijfskleding allereerst functioneel. Een belangrijk voordeel van het aanschaffen van de juiste bedrijfskleding zijn de extra functies die veel producten bevatten. Denk aan een overall met een hamerlus en kniezakken, of aan een overall met antistatische eigenschappen.

Wat is er nodig?

Zo heeft elk kledingstuk wel iets waarover nagedacht is om je werkzaamheden zo gemakkelijk mogelijk te maken. Wat voor personeel handig is, is uiteraard afhankelijk van werkzaamheden. Maar één ding is zeker: het is niet verstandig om direct voor het eerste of het goedkoopste kledingstuk te kijken, maar goed na te denken over wat er voor jouw personeel nodig is. Wat hebben ze nodig om efficiënt en fijn te kunnen werken?

Veiligheid

Misschien nog wel belangrijker dan bedrijfskleding met handige extra functies is het bieden van extra veiligheid. Volgens de arbowet moet een werkgever zijn werknemers beschermen tegen mogelijke gevaren.

Naast de kleding kan het nodig zijn om aanvullend de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar te stellen. Het gaat dan om bijvoorbeeld werkhandschoenen, gehoorbescherming en ademhalingsbescherming. De keuze is uiteraard afhankelijk van de werkzaamheden die door het personeel worden uitgevoerd. De aangeschafte beschermingsmiddelen moeten voldoen aan de EN ISO 13688-normen die hiervoor zijn opgesteld.

Uitstraling en uniformiteit

Bedrijfskleding kan ook bijdragen aan de uitstraling en uniformiteit van werknemers. Daarom is het belangrijk om goed te letten op de kwaliteit en uitstraling van de kleding. Ziet de bedrijfskleding er verkleurd uit of is deze beschadigd? Dan is het tijd voor iets nieuws!

Een ondernemer kan er ook voor kiezen het logo van zijn bedrijf op de bedrijfskleding te laten bedrukken of borduren. Ook in dit geval speelt de kwaliteit een belangrijke rol.

Wie betaalt de bedrijfskleding?

Omdat bedrijfskleding nodig is en over het algemeen niet geschikt is als vrijetijdskleding, is het normaal dat de werkgever de kosten voor deze kleding voor zijn rekening neemt. Uiteraard kan een werknemer wel worden gevraagd zo zorgvuldig mogelijk met de kleding om te gaan.

Volgens de Belastingdienst is kleding die vrijwel uitsluitend voor het werk wordt gebruikt, zoals een overall of uniform, een aftrekpost voor de belastingaangifte.

Als bedrijfskleding wel geschikt is om ook buiten het werk te dragen, dan moet zijn voorzien van een beeldmerk van minimaal 70 cm2, die verwijst naar de onderneming. Dit maakt het bedrukken of borduren van de bedrijfskleding extra interessant.