Cheese Company op Damrak mag openblijven

‹ Terug naar overzicht

Cheese Company op Damrak mag openblijven

Geplaatst op:

De Cheese Company op het Damrak in Amsterdam mag openblijven, terwijl andere toeristenwinkels de deuren dicht moeten doen. De gemeente Amsterdam mag vestiging van nieuwe toeristenwinkels in de binnenstad tegengaan, zo blijkt uit een uitspraak eind vorig jaar van de Raad van State in een zaak die was aangespannen door kaaswinkel de Cheese Company op het Damrak.

Het filiaal van de Cheese Company mag echter openblijven, ook al oordeelt de hoogste bestuursrechter dat het een toeristenwinkel is en dat het Amsterdamse verbod niet in strijd is met Europees recht. Kenmerkend voor de Cheese Company als toeristenwinkel is het eenzijdige assortiment kaas verpakt in vaste hoeveelheden en in verpakkingen met toeristische afbeeldingen. De kaas wordt tevens verkocht tegen hoge prijzen en is lang houdbaar. De winkelmedewerkers spreken Engels.

Al bezig met de opstart

De kaaswinkel was al voor de nieuwe aangescherpte regels voor toeristenwinkels van de gemeente Amsterdam per oktober 2017 bezig met de opstart van het nieuwe filiaal. Zo was er al een huurcontract afgesloten en geïnvesteerd in een verbouwing.

De vestiging van de Cheese Company, die in diezelfde maand openging, was volgens de gemeente een toeristenwinkel en moest per direct dicht. Ondernemer Quirijn Kolff vocht dit besluit aan tot aan de Raad van State.

Meerdere Cheese Company’s

Kolff heeft nog vier winkels van de Cheese Company in de Amsterdamse binnenstad: in de Leidsestraat, Wijde Heisteeg, Nieuwendijk en Kalverstraat.