FeedBackFarm van start bij kaas- en zuivelboerderij Kuiper

‹ Terug naar overzicht

FeedBackFarm van start bij kaas- en zuivelboerderij Kuiper

Geplaatst op:

Bij kaas- en zuivelboerderij Kuiper in Giessenburg is eind vorige week de FeedBackFarm van start gegaan. Jan en Thera Kuiper gaan in dit project samenwerken met insectenkweker InsectoCycle. 

In de proeftuin kijken de partijen hoe insecten kunnen worden ingezet om reststromen van de kaas- en zuivelboerderij maar ook andere reststromen uit de regio, zoals horeca-afval, tot nieuwe voedselproducten als vis, sla en kruiden kunnen worden verwerkt.

Black soldier fly op FeedBackFarm

De reststromen worden gevoerd aan larven van de black soldier fly, een insect dat snel groeit en vrijwel alles eet. Wanneer de larven volgroeid zijn, kunnen ze aan vissen, kippen en varkens gevoerd worden. In dit project worden de insecten aan vissen gevoerd.
De vissen worden gekweekt in een aquaponics-systeem, een combinatie van vis- en plantenteelt. Met het water waarin de vissen zwemmen worden de planten bemest. De planten nemen de meststoffen op uit het water, waardoor het water weer schoon wordt en geschikt is voor de vissen.

insectocycle feedbackfarm

Jan en Thera Kuiper.

Gesloten kringloop

De proeftuin moet nagaan of reststromen kunnen worden omgezet in nieuwe producten. Zo wordt de kringloop op het platteland gesloten en is minder import van  grondstoffen als soja nodig. Jan en Thera Kuiper kondigden vorig najaar aan dat ze deze proeftuin met InsectoCycle gaan opstarten. Dit bedrijf ontwikkelt en realiseert insectenkwekerijen voor de verwerking van lokale reststromen.

Insectenteelt heeft potentie

Het inzetten van insecten in de circulaire economie heeft grote potentie. Wanneer 1 procent van het Nederlandse vleeskuikenvoer wordt vervangen door insectenmeel, kan er 70.000 ton afgezet worden (ABN Amro, 2016). Insectenteelt in de agrarische sector draagt niet alleen bij aan meer circulariteit, maar ook aan nieuwe economische perspectieven en op provinciaal niveau aan lokale voedselproductie. In de provincie Noord-Holland wordt jaarlijks 1.000.000 ton organische reststromen verbrand. Dit zijn genoeg reststromen om 200.000 ton larven te produceren.