FrieslandCampina opent nieuw DC Noord in Meppel

‹ Terug naar overzicht

FrieslandCampina opent nieuw DC Noord in Meppel

Geplaatst op:

FrieslandCampina heeft het nieuwe DC Noord in Meppel geopend. De locatie is bestemd voor opslag en overslag van producten van de fabrieken in Beilen en Meppel die van hieruit naar exportmarkten gaan. Het duurzaam gebouwde distributiecentrum zorgt voor een efficiëntieslag qua transport waardoor de jaarlijkse CO2-uitstoot aanzienlijk reduceert.

Directeur Plan & Deliver Han Kampman, president Kathy Fortmann (FrieslandCampina Ingredients), gedeputeerde Henk Brink, burgemeester Richard Korteland en wethouder Henk Ten Hulscher (Gemeente Meppel) verrichten de openingshandeling.

De nieuwe locatie die 31.000 m2 beslaat is bestemd voor opslag en overslag van zuivelproducten voor export naar China, Hongkong, Rusland en Griekenland en vervangt distributiecentra in Meppel, Hoogeveen, Heerenveen en Veendam. Het centrum biedt ruimte aan 43.000 palletplaatsen en beslaat daarmee een oppervlakte van zo’n vijf voetbalvelden.

Gunstige ligging

Gekozen is voor Meppel vanwege de gunstige ligging. Vanuit DC Noord kunnen de zuivelproducten rechtstreeks over het water naar de Rotterdamse haven, hetgeen een keten aanzienlijk vereenvoudigt. Er zullen jaarlijks meer dan 9.000 exportcontainers en 8.000 truckzendingen worden afgehandeld. Ook over land is de locatie goed bereikbaar en zijn er goede verbindingen met de rest van de wereld.

Reductie van CO2-uitstoot

DC Noord biedt werkgelegenheid voor circa 35 medewerkers en voldoet aan de laatste eisen op het gebied van voedsel- en brandveiligheid. Het centrum is met duurzame materialen gebouwd en duurzaam in gebruik.
Daardoor heeft het gebouw het Breeam-duurzaamheidskeurmerk Very Good verworven. De verwachting is dat naast een jaarlijkse efficiencybesparing een forse reductie van 1,5 miljoen transportkilometers wordt gerealiseerd, wat neerkomt op een reductie van CO2-uitstoot van 650.000 kg. Dit staat gelijk aan een jaarlijkse besparing van 28 huishoudens of 37 keer met een vrachtwagen de wereld rond.