Glanbia sorteert in VS voor op tijdperk na de Brexit

‹ Terug naar overzicht

Glanbia sorteert in VS voor op tijdperk na de Brexit

Geplaatst op:

Het Verenigd Koninkrijk is bijna vanzelfsprekend de voornaamste afnemer van Ierse zuivelproducten. ’s Lands grootste zuivelbedrijf, Glanbia, kijkt al een aantal jaren veel verder dan de Britse markt. Noord-Amerika is voor deze onderneming veel belangrijker.

In maart van dit jaar kondigde Glanbia de bouw aan van een nieuwe kaasfabriek aan in Michigan, Amerika. De Ierse zuivelonderneming sloot daarvoor een nieuwe overeenkomst met haar Amerikaanse partners, Dairy Farmers of America en Select Milk Producers. Met deze twee coöperaties bezit Glanbia al het kaasbedrijf Southwest Cheese Company in Michigan.
De nieuwe overeenkomst voorziet in de verwerking van 3,6 miljoen liter melk per dag. Onder de technische en operationele leiding van Glanbia willen de partners er (via een nieuwe joint-venture) jaarlijks 135.000 ton kaas en 9.300 ton wei-eiwitten produceren. Met het project is een bedrag van zeker 325 miljoen euro gemoeid.
De investering is exemplarisch voor de koers die Glanbia vaart. Het Ierse concern is van oudsher sterk georiënteerd op het Britse markt, maar heeft de afgelopen jaren de horizon aanzienlijk verbreed door elders bedrijven op te kopen of samenwerkingsverbanden aan te knopen (tekst: Herman Josef Martin, foto: Glanbia).

[Lees het hele artikel in het magazine ZuivelZicht mei 2018]