Koespecifieke ElkeMelk bij Albert Heijn in de schappen

‹ Terug naar overzicht

Koespecifieke ElkeMelk bij Albert Heijn in de schappen

Geplaatst op:

In de schappen van Albert Heijn staan sinds een week de eerste pakken koespecifieke melk van Elke Melk. De melk komt van de koeien van melkveehouder Matthijs Baan in Molenaarsgraaf. Op iedere fles staat vermeld van welke koe de melk komt.

Ook vet- en eiwitgehalte en smaaktypering staan op het etiket. De consument in de winkel kan kiezen uit melk van een bepaalde koe en vervolgens via elkemelk.nl leeftijd, kalfdatum en melkproductie van de koe nagaan. Het doel van ElkeMelk is verkrijgbaarheid van het concept bij uiteindelijk zevenhonderd Albert Heijn-winkels.

Transparante en duurzame keten

Verse melk van elke individuele koe op de boerderij pasteuriseren, verpakken en naar het zuivelschap van de supermarkt vervoeren: melkveehouder Matthijs Baan kreeg het idee voor een transparante en duurzame keten toen hij twee jaar geleden deelnam aan de masterclass Masterclass Stad en Platteland van de Universiteit Wageningen en het Food Cluster Rotterdam. In dit programma werden boeren en tuinders uit de regio ondersteund om innovatieve businessideeën te ontwikkelen om hun producten en diensten beter af te stemmen op de consument en hun afzet naar de stad te vergroten.

Direct in de verpakking

Baan is een van de eerste melkveehouders die de melk met de installatie van TOP op de boerderij in Molenaarsgraaf verwerkt. De melk gaat vanuit de melkrobot van Delaval naar de eigen verwerkingslijn direct in de verpakking. Dan wordt de melk gepasteuriseerd en krijgt de fles aan de hand van de chip in de halsband de naam van de koe die zojuist werd gemolken.

Iedere fles melk is traceerbaar, dagvers, uniek en – wanneer het concept landelijk wordt – afkomstig van het melkveebedrijf in de buurt. Iedere fles ElkeMelk is ook uniek van smaak. Iedere koe geeft melk met een eigen smaak: fris, romig of zoet. Dat hangt af van het ras, waar de koe heeft gegraasd en welk voer ze heeft gekregen. Ook het eiwit- en vetgehalte kan variëren.

Meer succes, meer marge

De adviesverkoopprijs van 0,8 liter ElkeMelk komt ongeveer overeen met die van een liter volle melk onder merk. Wordt het concept een succes, dan wordt ook de marge voor Matthijs Baan hoger.

Baan, die 120 koeien houdt, kan nu iedere dag zo’n 3.500 flessen met ElkeMelk vullen en verwerken. De overige melk van Baan wordt sinds afgelopen najaar bij Vreugdenhil tot melkpoeders verwerkt. De melkveehouder nam na ruim dertig jaar afscheid van Bel Leerdammer.

Op termijn kunnen mogelijk meer melkveebedrijven deelnemen aan ElkeMelk. Dan heeft iedere regio een eigen lokale ElkeMelk-leverancier die dagverse zuivel naar lokale winkels levert.