Oude kaasmakerij Cono wordt mogelijk een Beemster Experience

‹ Terug naar overzicht

Oude kaasmakerij Cono wordt mogelijk een Beemster Experience

Geplaatst op:

De voormalige kaasfabriek van Cono aan de Rijperweg in Westbeemster wordt mogelijk een Beemster Experience waarin de historie van kaasmakers, de melkveehouderij, het kaasmaken en verhalen van de Beemster polder worden ondergebracht. De coöperatie overlegt over de realisatie en restauratie van de kaasmakerij met de gemeente Beemster.

“De Beemster polder is een bijzondere plek in Nederland. Het zou mooi zijn als meer mensen dat gaan ervaren”, aldus Wim Betten, directeur van Cono Kaasmakers. “Het werelderfgoed, het unieke landschap, koeien in de wei, kaas en in de lente tulpen. Holland op z’n mooist, met bovendien een heel mooi verhaal.”

Oude kaasmakerij wordt gerestaureerd

Betten vervolgt: “Het bakstenen gebouw van onze oude kaasmakerij zal in volle glorie worden gerestaureerd. Het is een mooi voorbeeld van jarendertigarchitectuur met bijna honderd jaar historie. Hier gaan we de verhalen vertellen van De Beemster, onze duurzame melkveehouderij en over kaasmaken.”

Beemster als Unesco werelderfgoed

Cono werkte de afgelopen twee jaar samen met de gemeente om te bekijken of het project voor de Beemster als Unesco werelderfgoed genoeg waarde toevoegt om verandering van het bestemmingsplan te rechtvaardigen. Bij de bouw van de nieuwe kaasmakerij van Cono is afgesproken dat het oude perceel in zijn geheel weiland zou worden. De gemeente is als siteholder verantwoordelijk voor het behoud en beheer, maar ook voor educatie en zichtbaarheid van het werelderfgoed. De toetsing van de plannen van Cono Kaasmakers wordt de komende zes maanden uitgewerkt middels een intentieovereenkomst tussen Cono en de gemeente Beemster.

Samenwerking met Beemsterlingen

Cono zoekt voor het project samenwerking met Visit Beemster, het Historisch Genootschap Beemster en ondernemers en Beemsterlingen die   kennis en enthousiasme willen delen. Net als bij de bouw van de nieuwe Cono Kaasmakerij zijn er informatiebijeenkomsten om met belanghebbenden in gesprek te gaan. Ook online wordt informatie beschikbaar.