Royal Bel Leerdammer vernieuwt voor Vlog-productie

‹ Terug naar overzicht

Royal Bel Leerdammer vernieuwt voor Vlog-productie

Geplaatst op:

Royal Bel Leerdammer investeert zo’n € 26 miljoen om haar productielocaties in Dalfsen verder te innoveren en Schoonrewoerd flexibeler te maken. Daarnaast wordt er in Dalfsen € 2 miljoen geïnvesteerd om deze fabriek om te bouwen voor Vlog-melk. Dit is melk die volledig zonder gebruik van genetisch gemodificeerde organismen (gmo) is geproduceerd.

 

Royal Bel Leerdammer zal de Vlog-melk naar verwachting vanaf medio volgend jaar gaan verwerken. De eerste Leerdammer-producten met Vlog-logo liggen vanaf het najaar van 2019 in de schappen bij de Duitse en Franse retail.

Vooral Duitsland, een belangrijke exportmarkt voor Royal Bel Leerdammer, vraagt om zuivelproducten gemaakt van melk waarbij de koeien gmo-vrij zijn gevoerd. Bel Leerdammer ziet in Vlog ook kansen voor onderscheid en een sterkere marktpositie elders in Europa.

Pilot met melkveehouders

De afgelopen maanden voerde Royal Bel Leerdammer een pilot uit met acht melkveehouders. De resultaten van die pilot geven concrete handvatten voor grootschalig omschakelen naar Vlog bij de melkveehouders. De pilot laat zien dat de impact van de overgang naar Vlog beperkt is en dat Vlog-voer geen effect heeft op de melkproductie of de gezondheid van de koeien.

Royal Bel Leerdammer betaalt een toeslag van € 1 per 100 kg melk voor Vlog. Eerder onderzoek en de pilot laten zien dat de overgang naar Vlog ook voor extra inkomsten voor de melkveehouder zorgt, ondanks de kostprijsverhoging door Vlog-voer. Alle pilotdeelnemers gaan, mede gelet op het nettovoordeel van de toeslag, door met Vlog na de pilot. Het bedrijf is nu gestart met de werving van Vlog-melkveehouders voor het produceren van Vlog-melk. Het toepassen van weidegang is daarbij een voorwaarde.

Meer vaknieuws over de Nederlandse en Belgische zuivelindustrie? Klik HIER voor een abonnement op ZuivelZicht!