TOP ontwikkelt technologieplatform voor koespecifieke melk

‹ Terug naar overzicht

TOP ontwikkelt technologieplatform voor koespecifieke melk

Geplaatst op:

TOP uit Wageningen ontwikkelt een technologieplatform waarmee melkveehouders flessen melk van individuele koeien kunnen gaan verkopen.

 

Matthijs Baan uit Molenaarsgraaf is de eerste melkveehouder die de technologie van TOP gaat gebruiken.
TOP werkt in een ander project samen met melkveehouders om veilige rauwe melk op de markt te brengen. Voor beide projecten geldt dat nieuwe technologie het mogelijk maakt voor melkveehouders om nieuwe businessmodellen te creëren.

Rechtstreekse levering

Er zijn meer initiatieven voor koespecifieke melk, waaronder die van Lely. De melkrobotfabrikant test een installatie die aan de melkrobot kan worden gekoppeld. De melkveehouder kan hiermee melk – vers gemolken en direct op eigen erf verpakt – rechtstreeks aan de winkel in de buurt leveren. De innovatie komt naar verwachting dit jaar op de markt. Een Nederlandse supermarktorganisatie is geïnteresseerd in het concept. Dit maakte het bedrijf onlangs bekend tijdens de Lely Future Farm Days.

Tracering via nummer

Ook Direct Dairy Holding (DDH) concentreert zich op melk direct van eigen erf. De start-up ontwikkelt een automatische lijn die melk direct uit de melkrobot pasteuriseert, in stazakken verpakt en naar een koeling vervoert voor uitlevering voor verkoop. Iedere verpakking bevat de melk van een enkele koe ofwel koespecifieke melk. De informatie over de koe die de melk leverde is voor de eindconsument op zijn smartphone te traceren via het nummer op de verpakking.