Vertrouwen melkveehouders zakt naar dieptepunt

‹ Terug naar overzicht

Vertrouwen melkveehouders zakt naar dieptepunt

Geplaatst op:

Melkveehouders hadden nog niet eerder zo weinig vertrouwen in hun onderneming, al bleef de index net boven het nulpunt. Dat blijkt uit de Agro Vertrouwensindex van de sector van dit afgelopen kwartaal.

Het vertrouwen van melkveehouders is in het derde kwartaal duidelijk lager dan in het tweede kwartaal van dit jaar. De index daalde met 9 punten; dit was nog nooit zo laag. 

Vertrouwen daalt in alle sectoren 

De Agro Vertrouwensindex in totaal daalde met 4,2 punten en staat nu op net 6 punten. De stemmingsindex daalde met 6 punten en de index voor de middellange termijnverwachting ging omlaag met 11 punten.

Hoewel niet eerder zo’n lage index is gemeten sinds de start in 2013, zijn er nog altijd meer boeren en tuinders positief dan negatief gestemd. De stemmingsindex en de verwachting op de middellange termijn vormen samen de Agro Vertrouwensindex.

Bij glastuinders is het vertrouwen nog altijd goed. Pluimvee- en varkenshouders waren iets positiever dan een kwartaal geleden.

Wisselende stemmingen

De stemmingsindex voor de land- en tuinbouwbedrijven is in het derde kwartaal van 2019 met 2,5 punten gedaald en staat nu op 16. Alleen onder varkenshouders steeg de index met 14 punten ten opzichte van een kwartaal geleden. Bij akkerbouwers blijft de stemming gelijk en bij andere sectoren is er sprake van een relatief beperkte daling van 2 tot 6 punten.

Verwachting 

De index over de verwachte toekomstige situatie op het bedrijf daalde voor het eerst sinds het begin van de metingen in 2013 onder het nulpunt. Meer ondernemers oordelen negatief over hun bedrijfssituatie voor over twee à drie jaar dan positief. De index daalde met 6 punten en staat na het derde kwartaal op -3 punten.

Melkveehouders, varkenshouders en glastuinders werden een stuk negatiever over de middellange termijn. Voor deze sectoren daalde de index tussen de 10 en 12 punten. Ook akkerbouwers waren somberder. Pluimveehouders waren, na een sterke daling bij de vorige meting, weer iets positiever. Opengrondstuinders hadden een nagenoeg gelijke mening over de middellange termijnverwachting voor hun bedrijf.

Kijk hier voor meer informatie over de Agro Vertrouwensindex.