Zuco gaat in Dokkum ambachtelijke zuivel maken
Agrarisch ondernemer en voormalig melkveehouder Hessel Jan Sinnige van de Molkerij en patissier Wiebe de Jong van Shock o Laté beginnen in het centrum van Dokkum een ambachtelijke zuivelmakerij. Ze hebben de zuivelcoöperatie Zuco opgericht.
De twee ondernemers willen vanaf december aan De Dijk in Dokkum starten met de productie van volle melk, karnemelk, boter, yoghurt, kwark, kefir en roomijs. De producten worden in het bedrijf direct verkocht aan consumenten, maar ook geleverd aan supermarkt Jumbo La Place in Dokkum en aan lokale horeca.
Naar meer melkstromen
De producten worden verwerkt van circa 7.000 liter melk die Sinnige en De Jong wekelijks afnemen van een melkveebedrijf uit de omgeving van Dokkum. “Tot nu toe werken we samen met een melkveehouder, maar we willen uitbreiden naar meer melkstromen”, vertelt Sinnige, die voorheen een melkveehouderij bij Dokkum had.
Sinnige wil starten met het klantgestuurd verwerken van diverse melkstromen, waaronder A2-melk. “Afnemers bepalen van welke melk zij hun zuivelproducten door ons willen laten produceren. Wij zoeken er vervolgens de melkstroom bij, bij voorkeur uit de regio, maar de melk kan ook van elders worden aangevoerd. We hebben een rmo achter onze auto en kunnen de melk straks snel naar onze locatie in Dokkum brengen. Het is belangrijk dat we altijd een transparante keten tonen, dus duidelijk maken waar de melk vandaan komt.”
Samenwerking met voedings- en lifestylecoach
Jersey-melk wordt een van de eerste melkstromen die Zuco gaat verwerken. De nieuwe zuivelcoöperatie gaat hiervoor samenwerken met voedings- en lifestylecoach Healthcoachdokkum die vanuit het ziekenhuis in Dokkum werkt.
De zuivelmakers gaan voor haar klanten kefir en vette yoghurt produceren met A2-melk en willen dit aanbod verder uitbouwen. De melk komt van melkveebedrijven in Flevoland en wordt geleverd door Holland Jersey in Nijkerk. Sinnige: “Jersey-melk bevat veel hoge gehaltes. We gaan er naast deze producten veel roomboter mee maken. Ook Jumbo en La Place hebben belangstelling voor zuivel van deze melk.”
‘’Om break-even te draaien willen we 300 liter melk gaan verwerken. We hebben een capaciteit van 1.000 liter per batch en kunnen per etmaal drie batches aan. Tot maximaal 3.000 liter per dag en 20.000 liter per week, maar grootschalig produceren is niet onze eerste inzet. Het gaat om het behalen van goede marges”, aldus Sinnige.
De Molkerij
Sinnige wil straks in Dokkum ook producten met Molkerij-garantie verkopen. Producten met dit label zijn afkomstig van een aantal regionale familiebedrijven die zich inzetten voor producten met traceerbare herkomst en voor duurzaamheid op het gebied van productkwaliteit, dierwelzijn, biodiversiteit en milieu. Deze bedrijven zijn aangesloten bij De Molkerij in Damwoude, dat voor 33 procent participeert in cooperatie Zuco.
170 obligaties
Zuco brengt 170 obligaties met een waarde van € 1.000 uit om de betrokkenheid van partijen bij de coöperatie te versterken. Er zijn tot nu toe rond dertig obligaties verkocht.
De obligatiehouders ontvangen jaarlijks 5 procent rente die wordt uitgekeerd in de vorm van waardebonnen voor producten van de zuivelmakerij. Ze worden tevens uitgenodigd voor proeverijen en excursies.
Meer lezen over de Nederlandse en Belgische zuivelindustrie? Klik HIER voor een abonnement op ZuivelZicht.