Amsterdam moet kaaswinkels toestaan

‹ Terug naar overzicht

Amsterdam moet kaaswinkels toestaan

Geplaatst op:

De gemeente Amsterdam moet kaaswinkels in het centrum toestaan. Zo kunnen de vijf toeristen kaaswinkels van de Cheese Company niet worden verboden. Ook twee kaaswinkels van Henri Willig Kaas in winkelcentrum Magna Plaza en aan de Singel zijn toegestaan. Dit blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

De Amsterdam Cheese Company heeft vestigingen in de Kalverstraat, Leidsestraat, Nieuwendijk, Wijde Heisteeg en op het Damrak. Deze laatste kaaswinkel mag openblijven, terwijl andere toeristenwinkels de deuren dicht moeten doen. De winkel was al bezig met de opstart, zo besloot de Raad van State eind vorig jaar in een uitspraak in een zaak die was aangespannen door de Cheese Company op het Damrak. De vijf kaaswinkels zijn sinds juli vorig jaar volledig in handen van CONO kaasmakers. CONO had al een groot aandeel in het aanbod van Amsterdam Cheese Company. Henri Willig kaas heeft in centrum Amsterdam in totaal dertien winkels met toeristisch kaasassortiment van onder andere Henri Willig en Cheese&More.

Geen nieuwe toeristenwinkels meer in Amsterdam

Nieuwe toeristenwinkels mogen daarentegen wel uit het centrum worden geweerd. Het bestemmingsplan Winkeldiversiteit Centrum van de gemeenteraad van Amsterdam blijft grotendeels overeind. Via het bestemmingsplan verbiedt de gemeente nieuwe winkels in het centrum die zich voornamelijk op toeristen en dagjesmensen richten. De gemeente wil daarmee voorkomen dat winkels die op toeristen zijn gericht de overhand krijgen in het straatbeeld.