Belgische rauwmelkse kaasmakers starten vereniging

‹ Terug naar overzicht

Belgische rauwmelkse kaasmakers starten vereniging

Geplaatst op:

Waalse en Vlaamse makers van rauwmelkse kaas hebben de vereniging ‘Belgische producenten van rauwmelkse kazen’ opgericht. De nieuwe vereniging, die in maart 2020 in Brussel van start gaat, gaat alle rauwmelksekaasmakerijen in België vertegenwoordigen. 

Er bestond al een vereniging in Wallonië in de vorm van de stichting Groupement Intérêts Économique, maar deze functioneerde niet goed meer vertelt Alexander Claeys van coöperatieve kaasmakerij Het Hinkelspel in Sleidinge in Geitenhouderij.

Makers rauwmelkse kaas willen samenwerking 

De vereniging wil nauw gaan samenwerken met de Europese vereniging van boerderijzuivelbereiders  FaceNetwork (Farmhouse and Artisan Cheese & Dairy Producers European Network) in Parijs. De kaasmakers worden straks ook vertegenwoordigd in het FAVV, het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen.

Aandacht voor hygiëne en promotie 

FaceNetwork ondersteunt Europese kleine melkverwerkende bedrijven bij onder meer hygiënisch produceren en HACCP-regelgeving. Zo heeft FaceNetwork onlangs een handleiding uitgebracht voor deze doelgroep om aldus betrouwbaarheid te creëren naar controle instanties zoals de FAVV. Het netwerk verzorgt verder de promotie van rauwmelkse producten in Europa.