Coronavirus: 'Markt blijft veilig voor aankoop kaas en zuivel'

‹ Terug naar overzicht

Coronavirus: 'Markt blijft veilig voor aankoop kaas en zuivel'

Geplaatst op:

Gemzu, de brancheorganisatie voor de zuivelgroothandel, ondersteunt een bericht van de ambulante handel om – nu het coronavirus zich verspreidt – de warenmarkten te blijven houden. 

ambulante handel coronavirusDe warenmarkt gaat volgens Gemzu bewust om met de risico’s die het virus met zich meebrengt en is een belangrijk afzetkanaal van food waaronder kaas en zuivel. 

Coronavirus: lege schappen voorkomen

In de huidige hectiek is er veel vraag naar zuivel. De groothandel spant zich in om de aanvoer naar de retail, speciaalzaken en ambulante markt voort te zetten en lege schappen te voorkomen. Zolang de gezondheidssituatie dit volgens deskundigen toestaat moet de markt open blijven als belangrijk afzetkanaal van kaas en zuivel, bepleit Gemzu.  

Protocollen 

De warenmarkt gaat bewust om met de risico’s die het virus met zich meebrengt. Er zijn uitgebreide protocollen ontwikkeld om het bezoek aan de markt veilig te houden. Zo worden pinapparaten gedesinfecteerd, plastic handschoenen gebruikt, fysiek contact met de klant wordt vermeden en de geadviseerde afstanden in acht genomen.   

In Delft bijvoorbeeld worden extra voorzieningen gemaakt voor de marktbezoekers. Toiletten vormen daar een onderdeel van, omdat de horeca gesloten is.  

Ook verboden 

Er zijn steden die ambulante ondernemers verbieden om in de vitale sector hun grote klantenkring te bedienen. Rotterdam, Dordrecht, Eindhoven en Amstelveen zijn hier voorbeelden van. De toeloop in winkelcentra en supermarkten neemt hierdoor flink toe wat het risico groter kan maken, aldus de ondernemersorganisatie.