Milk Trading Company behaalt record op termijnmarkt
De leden van de Milk Trading Company behaalden vorige maand met een surplus op de fysieke melkprijs van € 2,85 per 100 liter melk een record op de termijnmarkt. Het is de hoogste prijs sinds de start van de coöperatie een jaar geleden, zo bericht Vilt.
Aan de Milk Trading Company (MTC), opgezet door DLV Belgium en DLV Advies Nederland, doen nu in totaal 128 Nederlandse en Belgische melkveehouders mee. De MTC in België begon een jaar geleden, de Nederlandse coöperatie ging dit voorjaar van start. De leden willen via handel op de termijnmarkt een stabielere melkprijs realiseren.
De Belgische leden-melkveehouders kwamen bij de start met het afdekken van een deel van hun melkproductie op de termijnmarkt uit op een surplus op de melkprijs op van € 1,24 per 100 liter. “Daarenboven worden de leden slimmer in de zuivel- en voedergrondstoffenmarkt en kunnen ze veel beter het sentiment in de fysieke markt inschatten”, zegt Dirk Coucke van DLV die de coöperatie in België leidt. De MTC in Nederland heeft Niek Groot Wassink van DLV Advies als voorzitter.
Prijsfluctuaties beperken
De volatiliteit van de melkprijs is met het wegvallen van het melkquotum in 2015 fors toegenomen. Het inkomen van melkveehouders hangt sindsdien af van de fluctuaties in de markt voor zuivelproducten en grondstoffen. Het zijn factoren waar zij als ondernemer geen invloed op hebben.
Handelen op de termijnmarkt is een manier om deze prijsfluctuaties te beperken. “Het totale productievolume van de MTC-leden is 183 miljoen liter melk. Naar risicobeheer toe zou het niet verstandig zijn om voor dat ganse volume actief te worden op de termijnmarkt. Elke melkveehouder doet dat voor een deel van zijn productie, naar eigen keuze tussen 10 en 50 procent. Dit eerste werkingsjaar kozen we voor een maximum van 30 procent en de gemiddelde indekkingsgraad zal in de buurt komen”, aldus marktspecialist Raf Beyers van DLV en MTC.
Marge veiligstellen
De termijnmarkt is een complex maar waardevol instrument om de marge van een melkveehouder veilig te stellen. Het is een andere manier naast de vasteprijscontracten en de spotmarkt en aanvullend op de verkooptechnieken op de fysieke markt. Op basis van de beschikbare marktinformatie wordt de marge op de termijnmarkt vastgezet. Zijn er veranderingen, dan kunnen MTC-leden reageren op de markt. DLV houdt de MTC-leden via een onlinedashboard op de hoogte van de zuivelmarkt en de markt van voedergrondstoffen.
Ook met de samenwerking die Inex en Colruyt begin dit jaar sloten, ontvangen Belgische melkveehouders een stabiele melkprijs. De 450 aangesloten melkveehouders kregen gelegenheid om voor vijf jaar in te tekenen op een vaste melkprijs van 34,76 eurocent per liter.