Plantaardige pilot FrieslandCampina en Valio

‹ Terug naar overzicht

Plantaardige pilot FrieslandCampina en Valio

Geplaatst op:

FrieslandCampina gaat samen met de Finse zuivelcoöperatie Valio in een pilot kijken naar de mogelijkheden om de haverdrank Oddly in Nederland te vermarkten.

FrieslandCampina heeft dit volgens Boerderij Vandaag in een bericht aan de leden gemeld. Hieraan is marktonderzoek voorafgegaan.

Pilot met plantaardige zuivelvervanger

De sterkste groei in de verkoop van plantaardige producten komt van mensen die zowel zuivel als plantaardige producten kopen, blijkt volgens FrieslandCampina uit het marktonderzoek. Een grote groep consumenten ziet zuivel en plantaardige zuivelvervangers als producten die afwisselend en naast elkaar kunnen worden gebruikt.

Groei plantaardig verwacht

De Finse zuivelcoöperatie heeft in de afgelopen jaren naast zuivel ook een assortiment haverproducten onder de naam Oddlygood ontwikkeld. Het bedrijf   verwacht de komende jaren een sterke groei in plantaardige producten. 

Valio, waarbij 4.700 melkveehouders zijn aangesloten, behaalde vorig  jaar een netto-omzet van € 1,787 miljoen, een groei van 3 procent ten opzichte van het voorgaande jaar  toen er € 1,734 miljoen omzet werd gerealiseerd. 

De groei in Finland zelf kwam met name van snacks en plantaardige producten, zoals het  assortiment Profeel, dat in februari werd uitgebreid met proteinepuddingen.

Aan het portfolio plantaardige producten werd Oddlygood Veggie toegevoegd. De Oddlygood Barista haverdrank is ontwikkeld in samenwerking met koffieprofessionals. Daarentegen daalde de omzet van melkstromen in de traditionele productcategorieën in lijn met de markttendens.

China

De omzet van internationale activiteiten van Valio bedroeg vorig jaar € 715 miljoen (2018: € 669 miljoen). De omzettoename was matig in Zweden, Estland en Rusland, maar steeg in China met bijna 40 procent vergeleken met 2018. Valio ziet vooral in speciale ingrediënten voor de voedingsindustrie potentieel in de Chinese markt.

Het Deense zuivelconcern Arla Foods meldde vorige maand dat het eveneens met een haverdrank op de markt komt: Jörd. Dit product wordt het eerst geïntroduceerd in Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.