Poolse Gouda-kaas sterk in opkomst

‹ Terug naar overzicht

Poolse Gouda-kaas sterk in opkomst

Geplaatst op:

Poolse Gouda-kaas is sterk in opkomst. Onder meer Duitsland importeert Gouda voor 25 procent lagere kiloprijzen uit Polen. 

Dit gaat ten koste van de Duitse import van Nederlandse Gouda-kaas. Nederland en Duitsland zijn de belangrijkste producenten van Gouda én elkaars belangrijkste handelspartners voor dit product. De data over de periode 2015-2018 tonen aan dat die relatie aan het veranderen is. Duitsland importeert steeds minder Gouda – het meest populaire zuivelproduct in Duitsland – wat volledig betrekking heeft op een teruglopende import van Nederlandse Gouda. Dit blijkt uit een analyse van Annual Insight. 

Poolse export blijft binnen Europa

Duitsland is niet het enige land waar in toenemende mate Poolse Gouda naartoe wordt geëxporteerd. De export van Poolse Gouda naar vrijwel ieder Europees land groeit. De exportvolumes zijn nog relatief klein (19.000 ton), maar groeien keihard (+ 60 procent sinds 2015). Qua productie van halfharde kaas bevindt Polen zich in 2018 in Europa op de derde plaats met 228.000 ton (+ 63 procent sinds 2015). Poolse bedrijven lijken echter nog niet zover dat ze zich ook richten op export buiten Europa, gegeven de minimale volumes die hier verhandeld worden.

Echt Poolse bedrijven produceren Gouda-kaas

Het zijn overwegend écht Poolse bedrijven die de Gouda produceren. Het drietal bedrijven Polindus, Polmlek en OSM Gizycko is actief in Nederlandse kazen (naast Gouda ook Edam) in zowel blokken als plakken. Hun sterke groei gaat gepaard met gezonde winstniveaus. 

De groei van deze bedrijven wordt gedreven door investeringen, zowel in bestaande faciliteiten als overnames. Zo groeit de vaste kapitaalbasis (gebouwen, machines et cetera) van Polmlek met € 48,8 miljoen in drie jaar tijd (+ 550 procent ten opzichte van 2015). En de expansiedrift lijkt nog niet ten einde: zo neemt Polmlek in 2019 het Poolse Lacpol Group over en voegt het daarmee meer dan € 150 miljoen omzet toe aan het concern.

Lees meer over de Poolse Gouda-kaas in het magazine ZuivelZicht 9, dat morgen verschijnt. Nog geen abonnee? Klik HIER.