15 procent minder toegevoegde suikers in Belgische zuivelproducten

‹ Terug naar overzicht

15 procent minder toegevoegde suikers in Belgische zuivelproducten

Geplaatst op:

De Belgische zuivelverwerkende bedrijven hebben het gehalte toegevoegde suikers in hun producten tussen 2012 en 2021 met 15 procent teruggebracht. De leden van BCZ, de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie, haalden de doelstellingen van het Convenant Evenwichtige Voeding (2012-2020) ruimschoots met een reductie van 12 procent in plaats van de vooropgestelde 8 procent. Vorig jaar vervolgden de zuivelfabrikanten hun inspanningen tot een totale reductie van toegevoegde suikers van 15 procent. 

De Belgische zuivelbedrijven doen het goed wat betreft de voedingssamenstelling van hun producten: bij meer dan de helft van het volledige zuivelaanbod zijn helemaal geen suikers toegevoegd. Omdat melk en melkproducten talrijke nutriënten bevatten dragen ze tot een volwaardig voedingspatroon dat de gezondheid bevordert.

Minder toegevoegde suikers

Zuivelbedrijven blijven zich bovendien inzetten voor verdere innovatie en optimalisatie van hun producten. “Onze bedrijven investeerden fors in productoptimalisatie en innovatie”, zegt Lien Callewaert, deputy director bij BCZ. “Dankzij hun inspanningen kunnen we mooie cijfers voorleggen. Maar de reductie van 15 procent toegevoegde suikers is voor ons geen eindpunt. We blijven zoeken naar manieren om de nutritionele waarde van de zuivelproducten nog verder te verbeteren.”

Recepturen aangepast

BCZ en haar leden hebben het voortouw genomen om de gezonde keuze voor de consument nog makkelijker te maken. Enerzijds pasten zuivelbedrijven – waar mogelijk – bestaande recepturen stapsgewijs aan. Zowel het volledige assortiment van Danio van Danone als de Pur Natur yoghurt granaatappel werden geherformuleerd, wat geleid heeft een tot daling in toegevoegd suiker van ongeveer 18 procent. De zuivel van Activia en van Danio zijn inmiddels ook in een vegan variant verkrijgbaar.  

Anderzijds werden nieuwe, innovatieve technieken zoals lactosesplitsing ingezet om een gelijkwaardig smaakprofiel te bekomen met minder of zelfs geen toegevoegde suikers.  Zowel lactosevrije Cécémel als de Bambix-melkdrankjes zijn hier voorbeelden van. 

Zuivelbedrijven zetten ook in op de uitbreiding van assortimenten van producten zonder toegevoegde suikers, zoals het Activia-assortiment zonder toegevoegde suikers van Danone en de nieuwe natuuryoghurt van Inex. Het zuivelbedrijf in Bavegem heeft  onder meer biologische weidemelk van eigen bodem in haar assortiment. De melk wordt geleverd aan onder meer biologische winkels. Inex levert naast volle en halfvolle melk ook biologische natuuryoghurt als volle standyoghurt en volle roeryoghurt.

Stapsgewijs reduceren

Het behalen van deze sterke reductie van het gehalte suikers dat wordt toegevoegd, moet stapsgewijs gebeuren, zodat consumenten kunnen wennen aan de minder zoete smaak. Meermaals moesten zuivelbedrijven hun plannen bijsturen of nieuwe routes bedenken, om de vooropgestelde doelstelling te behalen zonder de consument te verliezen.