Arla Foods wil CO2e-reductie verhogen

‹ Terug naar overzicht

Arla Foods wil CO2e-reductie verhogen

Geplaatst op:

Arla Foods wil haar CO2e-reductiedoelstelling verder verhogen om het 1,5 °C-doel te halen. De zuivelcoöperatie verwacht dat met fossielvrije vrachtwagens, groene stroom en energiezuinige oplossingen de reducties van 30 naar 63 procent stijgen. 

Arla heeft al klimaatchecks ingevoerd op bijna 8.000 Arla-melkveehouderijen om de vermindering van broeikasgassen op de bedrijven te versnellen.

CO2e-reductie Arla Foods

Om de CO2e-reductie (CO2e staat voor CO2-equivalent) naar 63 procent in de toeleveringsketen waar te maken, heeft Arla Foods maatregelen in logistiek en productie genomen. In de logistiek wordt de eigen vloot van melktankwagens en distributievrachtwagens omgezet in fossielvrije oplossingen via biodiesel, biogas en elektrische voertuigen. De wagens leggen minder kilometers af door geoptimaliseerde routes en logistieke leveranciers worden gemotiveerd om hun CO2-uitstoot te verminderen. 

In de productie komt er een overgang op 100 procent  groene stroom in Europa met  aankoopovereenkomsten voor groene stroom en investeringen in wind- en zonne-energieprojecten, aangevuld met de aankoop van garanties van oorsprong voor elektriciteit die wordt geproduceerd op Arla-melkveehouderijen. Het energieverbruik in de fabrieken en kantoren wordt verminderd door te investeren in energiezuinige oplossingen, zoals warmteterugwinningsoplossingen inclusief warmtepompen, elektrificatie van boilers en algemene optimalisatie van elektrisch aangedreven apparatuur.

Reductieverdubbeling

Een reductie van 30 procent in 2015 naar 63 procent in 2030 is een nieuwe doelstelling om tegen 2030 de uitstoot van productie, logistiek en energieverbruik te verminderen. Hiermee verdubbelt Arla Foods haar eerdere doelstelling van 30 procent reductie voor de interne waardeketen. De zuivelcoöperatie heeft de uitstoot van haar activiteiten tussen 2015 en 2020 naar eigen zeggen inmiddels met 24 procent verminderd.  

De nieuwe doelstelling voor 2030 is goedgekeurd door het Science Based Targets-initiatief (SBTi). Dit is een samenwerking  tussen CDP (Carbon Disclosure Project), de United Nations Global Compact, World Resources Institute (WRI) en het World Wide Fund for Nature (WWF). 

Drie emissiescopes

Arla Foods hanteert drie emissiescopes volgens de definitie van het GHG-protocol. Het Greenhouse Gas Protocol is een internationale standaard voor de rapportage van de uitstoot van broeikasgassen door bedrijven. Dit protocol werkt met verschillende scopes op basis van de herkomst van het broeikasgas.

Scope 1-emissies gelden voor de activiteiten onder directe controle van Arla Foods. Ze omvatten transport met voertuigen en uitstoot van productiefaciliteiten. Scope 2-emissies zijn de indirecte emissies die worden veroorzaakt door de energie die Arla Foods inkoopt, bijvoorbeeld elektriciteit, stoom, verwarming of koeling. En scope 3-emissies zijn afkomstig van aangekochte goederen en diensten zoals rauwe melk van melkveehouders en verpakkingsmaterialen, de winning en productie van brandstoffen, extern transport en de verwerking van afval van de fabrieken van Arla Foods. De in 2019 gestelde CO2e-reductiedoelstelling op boerderijniveau (scope 3) blijft ongewijzigd op 30 procent  per kilogram rauwe melk. De doelstelling voor de melkveehouderijen is een cruciale factor in de totale verbintenis van Arla Foods aan het 1,5 °C-doel.

Investeren in duurzaamheid 

Arla Foods is een van de 61 voedsel- en drankverwerkers wereldwijd en een van de eerste zuivelcoöperaties ter wereld met een doelstelling van 1,5 °C die is goedgekeurd door het SBTi. Het concern blijft investeren in duurzaamheid in de waardeketen als onderdeel van haar nieuwe bedrijfsstrategie Future26. Een digitale klimaattool  en een Klimaatcheck voor melkveehouders in zeven landen maken deel uit van de maatregelen die het zuivelconcern moeten helpen in de ambitie om de CO2-uitstoot per kilo melk in 2030 met 30 procent te verlagen en in 2050 volledig netto klimaatneutraal te zijn.