Bettinehoeve zoekt Vlaamse melk voor nieuwe geitenmelkpoederfabriek

‹ Terug naar overzicht

Bettinehoeve zoekt Vlaamse melk voor nieuwe geitenmelkpoederfabriek

Geplaatst op:

Bettinehoeve neemt komende zomer een nieuwe geitenmelkpoederfabriek in gebruik. Van de productie is 90 procent bestemd voor de productie van babyvoeding in Azië, met name China. Omdat er binnen Nederland geen mogelijkheden zijn voor uitbreiding van het melkvolume, zoekt de geitenmelkverwerker Vlaamse geitenbedrijven voor extra melk.

Artist’s impression van de nieuwe geitenmelkpoederfabriek van Bettinehoeve.

De huidige poedertoren van Bettinehoeve dateert uit 2013 en het bedrijf heeft meer capaciteit nodig. De tweede poederfabriek is twee keer zo groot als de toren die negen jaar geleden werd geïnstalleerd. Het bedrijf zal in de nieuwe fabriek conventionele en biologische geitenmelkpoeder en eiwitconcentraat gaan produceren. 

Nieuwe poedertoren Bettinehoeve

De nieuwe toren biedt bovendien kansen om energiebesparende en innovatieve technieken toe te passen. Zo krijgt de toren een warmtepomp waarmee het gasverbruik sterk wordt beperkt. De bedrijfsprocessen in de nieuwe poederfabriek zijn grotendeels geautomatiseerd maar in totaal komen er door de uitbreiding van het bedrijf ongeveer 25 medewerkers bij waarvan vijftien operators.

Melkpoeder heeft prioriteit

Hoewel Bettinehoeve ook kaas voor onder meer het horecakanaal blijft produceren, krijgt melkpoeder prioriteit in de verwerking van de aangeleverde geitenmelk. Het bedrijf in Etten-Leur verwerkt 65 procent van de aanvoer tot poeders en eiwitconcentraten en de overige 35 procent tot kaas.

Meerderheidsbelang Emmi

Bettinehoeve is onderdeel van het Zwitserse Emmi. Het bedrijf heeft ongeveer 130 medewerkers en produceert op twee locaties in Etten-Leur poeder en geitenkazen onder de merknaam Bettine. Het bedrijf verwerkt geitenmelk van zo’n veertig geitenhouderijen, verenigd in de Organic Goat Cooperatie. Ook zusterbedrijf AVH Dairy Trade is onderdeel van Emmi Gruppe.

Emmi heeft sinds 2020 een meerderheidsbelang in zowel Bettinehoeve als AVH Dairy. Emmi Group vergrootte toen haar belang in de geitenzuivelproducent met 30 procent naar 90 procent. Het Zwitserse bedrijf heeft eveneens een belang van 80,9 procent in verkoop- en distributiebedrijf Goat Milk Power (GMP), een joint venture van Bettinehoeve en AVH Dairy.