Biologisch: iets meer gecertificeerde melkveebedrijven

‹ Terug naar overzicht

Biologisch: iets meer gecertificeerde melkveebedrijven

Geplaatst op:

Nederland telde eind vorig jaar 488 gecertificeerde biologische melkveebedrijven. Er zijn momenteel negentien melkveebedrijven in omschakeling naar biologisch. In 2017 en 2018 waren er 481 gecertificeerde melkveebedrijven ten opzichte van 380 bedrijven eind 2016. 

Vooral in 2015 en 2016 zijn er veel melkveehouders gestart met omschakelen, zo blijkt uit cijfers van Skal Biocontrole. 

Aanvullende normen voor biologisch

Sinds dit jaar gelden ‘Aanvullende normen voor biozuivel’. Ze zijn opgesteld door de biologische sector op initiatief van De Natuurweide, de vereniging van biologische melkveehouders. De Natuurweide wil samen met andere aangesloten bedrijven de biologische zuivel in Nederland verder ontwikkelen op kwaliteit en borging. Daarnaast houdt de vereniging zich bezig met onder meer het initiëren van onderozek en het promoten van biozuivel naar consumenten.

Aanvulling op Skal-normen

De Aanvullende normen – die is opgesteld door zuivelorganisaties, voerleveranciers en adviseurs en wordt geborgd door Qlip – vormen een aanvulling op de Europese Skal-normen. Het programma is ingedeeld in diverse thema’s, namelijk weidegang en dierenwelzijn,  diergezondheid, voer, biodiversiteit, energie, uitstraling van bedrijf en erf en de presentatie naar de consument.