Cono wil zijn kaasketen klimaatpositief maken
Cono Kaasmakers wil in 2030 met zijn kaasketen klimaatpositief worden. De producent van onder meer Beemster kaas wil daarmee een stap verder gaan dan klimaatneutraal.
De kaasmakerij van Cono is in 2020 klimaatneutraal gecertificeerd. De kaasproducent wil verder gaan dan klimaatneutraal door bijvoorbeeld CO2 vast te leggen in de bodem. Hiermee gaat het bedrijf verder dan internationale afspraken. Europese richtlijnen gaan nu nog uit van doelstellingen die voorzien in een duidelijk reductie van CO2 in 2030 en klimaatneutraal in 2050.
CO2 in bodem
Cono noemt als voorbeelden van klimaatpositief CO2 uit de lucht halen door bomen te laten planten of CO2 in de bodem vast te leggen. De invoering gebeurt in stappen via het programma Caring Dairy dat zich richt op verduurzaming van de boerderijen van de leden en via de verdere verduurzaming van transport, kaasmakerij en verpakkingen.
Duurzaamheidsbeleid Cono
De kaasproducent hanteert al jaren een gedegen duurzaamheidsbeleid. In 2002 was de coöperatie de eerste met een premie voor weidegang, in 2009 gevolgd door de introductie van het duurzaamheidsprogramma Caring Dairy voor verduurzaming op het boerenerf. Sinds 2020 is de kaasmakerij van Cono klimaatneutraal gecertificeerd en uitgeroepen tot meest duurzame kaasmakerij van ons land.
De coöperatie van melkveehouders in de Beemster produceert kaas onder merken als Beemster kaas, Beemster van ’t mes, Stompetoren en Smaaq.