DMK investeert fors in plantaardige zuivelalternatieven

‹ Terug naar overzicht

DMK investeert fors in plantaardige zuivelalternatieven

Geplaatst op:

DMK gaat fors investeren op plantaardige zuivelalternatieven. De Duitse zuivelcoöperatie ontwikkelt plantaardige producten waaronder chocolade- en vanillepudding, een dessert op basis van rijst en plantaardige alternatieven voor chocolademelk en kaas. 

Ondanks de investeringen in plantaardige zuivelalternatieven blijft de verwerking van melk de kernactiviteit van DMK. (Foto: DMK Group)

Ook wil het bedrijf uitgroeien tot toeleverancier voor plantaardige zuivelalternatieven voor foodservice en bedrijven in de voedingsindustrie. Topman Ingo Müller benadrukt dat de verwerking van melk wel altijd de kernactiviteit van de Duitse zuivelcoöperatie zal blijven, bericht de zuivelonderneming in haar magazine Milchwelt van december. In de strategische doelstelling ‘DMK 2030’ staat eveneens het streven naar een focus die primair gericht is op zuivelproducten.

Stabiele omzet voor DMK

De Duitse zuivelcoöperatie zag in de afgelopen jaren sterk gedaalde aanvoervolumes vanwege de ondergemiddelde melkprijs. DMK Group, waar onder andere DOC Kaas in Hoogeveen onderdeel van is, sloot boekjaar 2020 echter af met een stabiele omzet. Deze bleef rond € 5,6 miljard en dat is vrijwel gelijk aan de omzet in 2019. Toen werd € 5,8 miljard omzet geboekt. De zuivelcoöperatie realiseerde vorig jaar een nettoresultaat van € 24,9 miljoen en eveneens vrijwel gelijk aan de winst van boekjaar 2019. Het eigen vermogen blijft stabiel op 33,8 procent.

Wijzigingen in organisatie

Het bedrijf heeft inmiddels een aantal wijzigingen in de organisatie doorgevoerd. Zo wil DMK het belang in Fude + Serrahn Milchprodukte terugbrengen van 51 procent naar 10 procent. Fude + Serrahn, actief als productie- en handelsbedrijf voor zuivelproducten, neemt deze aandelen over van de Duitse zuivelcoöperatie en wordt voor 90 procent eigenaar. De geplande afronding van de transactie in het eerste kwartaal van 2022 is nog onder voorbehoud van goedkeuring door de regelgevende instanties.

Het segment babyvoeding werd uitgebreid met het merk Alete. In de weiverwerking is de coöperatie met de overname van DVN uitgegroeid tot een van ’s werelds grootste leveranciers van weiderivaten. Verder werd de kaasdivisie uitgebreid met het Nederlandse merk Uniekaas.

Over DMK Group

DMK Group is de grootste Duitse zuivelcoöperatie en telt 7.000 leden-melkveehouders en circa 7.700 medewerkers op meer dan twintig locaties in Duitsland, Nederland en andere landen. De coöperatie verwerkt melk tot onder meer kaas, zuivelproducten en ingrediënten, babyvoeding, ijs en weiproducten onder merken als Milram, Oldenburger, Uniekaas, Alete en Humana.