DSM bouwt in Schotland fabriek voor voeradditief Bovaer

‹ Terug naar overzicht

DSM bouwt in Schotland fabriek voor voeradditief Bovaer

Geplaatst op:

DSM bouwt in het Schotse Darly een nieuwe fabriek voor de productie van het voeradditief Bovaer. Dat maakte de directie bekend tijdens de COP26 in Glasgow.

De fabriek wordt naar verwachting in 2025 in gebruik genomen. DSM is ruim zestig jaar actief in Darly. De Schotse fabriek produceert er micronutriënten.

Minder methaanuitstoot

Voeradditief Bovaer zorgt voor een forse vermindering – tot 30 procent – van de methaanuitstoot bij rundvee, zo blijkt uit conclusies van onderzoek naar de werking van Bovaer. Het onderzoek werd vorig jaar uitgevoerd door Wageningen Livestock Research op de Dairy Campus. Dit onderzoek werd ontwikkeld en uitgevoerd door partners uit de zuivelwaardeketen, bestaande uit DSM, Wageningen Universiteit & Research, FrieslandCampina, Agrifirm, De Heus Voeders en ForFarmers.

DSM en Valio samen in Bovaer

DSM werkt inmiddels met het Finse zuivelbedrijf Valio samen in Bovaer. Valio wil het voeradditief toepassen in een productie- en marketingsysteem en gaat daarvoor de prestatieparameters van dieren en melk vaststellen. Zo wil het bedrijf komen tot een gunstige ecologische voetafdruk voor zuivelproducten. Melkveehouders die aan Valio leveren, zouden het additief dan moeten toepassen.

Project Clean Cow

Bovaer is het eerste resultaat van het project Clean Cow, een tienjarig onderzoek- en ontwikkelingsprogramma van DSM om het probleem van methaanuitstoot door vee op te lossen. In de afgelopen tien jaar werden wereldwijd op boerderijen 35 onderzoeken met rund- en melkvee met uiteenlopende voersystemen uitgevoerd. Deze toonden aan dat er een reductie van enterisch methaan van 30 procent kan worden bereikt. Enkele onderzoeken haalden tot 80 procent reductie.