Emmi boekt betere omzet in 2021

‹ Terug naar overzicht

Emmi boekt betere omzet in 2021

Geplaatst op:

Emmi heeft vorig jaar een omzet van ruim € 3,75 miljard behaald. Dit komt neer op een toename van 5,6 procent en een autonome groei van 3,6 procent vergeleken met 2020. De omzet uit poeder en concentraten van Emmi daalde in 2021 autonoom met 16,8 procent. Dat is vooral te wijten aan problemen in de overzeese logistiek die een negatieve invloed hadden op de activiteiten in geitenmelkpoeder in Nederland. 

Artist’s impresion van de nieuwe poederfabriek van Bettinehoeve die dit voorjaar operationeel wordt. (Beeld: Bettinehoeve)

De gestegen omzet komt voort uit de strategie met een gediversifieerde product- en landenportfolio en gedifferentieerde merkconcepten van de Zwitserse zuivelonderneming. Hoewel de Zwitserse activiteiten zoals verwacht licht krompen, bleven strategische niches zoals desserts intact in de tweede helft van het afgelopen jaar. Ook merkconcepten zoals Emmi Caffè Latte en Kaltbach-kaas consolideren hun positie.

Bettinehoeve

Emmi is in Nederland actief met het verwerken van geitenmelk tot poeder bij Bettinehoeve in Etten-Leur. De onderneming heeft ongeveer 130 medewerkers en produceert op twee locaties in Etten-Leur poeder en geitenkazen onder de merknaam Bettine. Het bedrijf verwerkt geitenmelk van zo’n veertig geitenhouderijen, verenigd in de Organic Goat Cooperatie. Ook zusterbedrijf AVH Dairy Trade is onderdeel van Emmi Gruppe. 

Meerderheidsbelang Emmi

Emmi heeft sinds 2020 een meerderheidsbelang in zowel Bettinehoeve als AVH Dairy. Emmi Group vergrootte toen haar belang in de geitenzuivelproducent met 30 procent naar 90 procent.  Emmi heeft eveneens een belang van 80,9 procent in verkoop- en distributiebedrijf Goat Milk Power (GMP), een joint venture tussen Bettinehoeve en AVH Dairy.

Bouw tweede poederfabriek vergroot productie 

Bettinehoeve wil komend voorjaar de verwerking van geitenmelk tot poeder en eiwitconcentraten jaar sterk uitbreiden. De nieuwe poederfabriek komt naar verwachting in maart in gebruik. De tweede poederfabriek is twee keer zo groot als de toren die in 2014 werd geïnstalleerd. In de nieuwe fabriek zal het bedrijf conventionele en biologische geitenmelkpoeder en eiwitconcentraat gaan produceren. Met de uitbreiding verandert Bettinehoeve de verhouding in de verwerking van de aangeleverde geitenmelk: dan wordt bij het geitenmelkbedrijf in Etten-Leur 65 procent van de aanvoer tot poeders en eiwitconcentraten en nog 35 procent tot kaas verwerkt.