Emmi Group neemt Amerikaanse fetafabrikant Athenos over

‹ Terug naar overzicht

Emmi Group neemt Amerikaanse fetafabrikant Athenos over

Geplaatst op:

Het Zwitserse zuivelbedrijf Emmi neemt de Amerikaanse aanbieder van fetakaas Athenos over van het Franse zuivelconcern Lactalis. Met de overname wil Emmi zijn positie op de Amerikaanse markt versterken en extra exportmogelijkheden voor Zwitserse kaas creëren.

Athenos wordt onderdeel van Emmi Roth USA. Dit Amerikaanse dochterbedrijf met drie productielocaties in de staat Wisconsin produceert lokale kazen en distribueert kazen vanuit Zwitserland. De overname gaat om de rechten op het merk Athenos. Via dit merk realiseerde Emmi vorig jaar een omzet van $ 90 miljoen. De producten worden net als voorheen elders geproduceerd. 

Athenos wisselt opnieuw van eigenaar

Athenos behoorde tot eind vorig jaar tot Lactalis. Het bedrijf was onderdeel van de activiteiten in kaas die Lactalis overnam van Kraft Heinz. Lactalis moet nu binnen een jaar de Athenos-activiteiten weer afstoten om tegemoet te komen aan de voorwaarden van de Amerikaanse mededingingsautoriteit.

Emmi Group en Bettinehoeve

De Zwitserse Emmi Group, die in ons land meerderheidsaandeelhouder is van geitenmelkverwerker Bettinehoeve, wil in Etten-Leur de productie van geitenmelkpoeder fors uitbreiden. Er is momenteel een nieuwe fabriek in aanbouw die naar verwachting in de zomer van 2022 in gebruik wordt genomen. 

Met de uitbreiding geeft Bettinehoeve de productie van melkpoeders meer ruimte.  Nu verwerkt het bedrijf 65 procent van de aangeleverde geitenmelk tot Bettine geitenkaas en 35 procent tot melkpoeders. Vanaf volgend jaar verlaat geitenmelk de locatie in Etten-Leur voor 65 procent in de vorm van poeders en eiwitconcentraten en voor 35 procent als geitenkaas. Het bedrijf verwerkt jaarlijks circa 40 miljoen liter geitenmelk, afkomstig van zo’n veertig geitenhouderijen die zijn verenigd in de Organic Goat Coöperatie.

De producten gaan via zusterbedrijf AVH Dairy Trade naar de markt. Met de uitbreiding vergroot het geitenmelkbedrijf de verwerking tot poeder en eiwitconcentraten aanzienlijk. Het bedrijf verwerkt nu 65 procent van de aangeleverde geitenmelk tot kaas en 35 procent tot melkpoeders. Vanaf 2022 wordt deze verhouding precies andersom. Dan wordt bij het geitenmelkbedrijf in Etten-Leur 65 procent van de aanvoer tot poeders en eiwitconcentraten en nog 35 procent tot kaas verwerkt. In het septembernummer van ZuivelZicht verschijnt een uitgebreid artikel over de nieuwe fabriek die bij Bettinehoeve in aanbouw is.

Lactalis en Bel Leerdammer

Lactalis kwam onlangs in het nieuws met het feit dat het bedrijf definitief toestemming heeft om Bel Leerdammer over te nemen van Groupe Bel. Dit maakte de Europese Commissie vorige maand bekend op grond van de Europese concentratieverordening. Bel Leerdammer is nu nog een dochterbedrijf van de Franse zuivelonderneming Groupe Bel. Het bedrijf is actief in de productie en distributie van kaas. Lactalis is actief in de productie en distributie van melk en zuivelproducten, waaronder kazen, room, boter, desserts en andere verse zuivelproducten. De activiteiten van de twee bedrijven overlappen elkaar voornamelijk in de productie en distributie van kazen.